Demonstrace studentů vysokých a středních škol na obranu demokracie, ústavy a nezávislé justice #VyjdiVen 16. května 2019 v Praze.

Demonstrace studentů vysokých a středních škol na obranu demokracie, ústavy a nezávislé justice #VyjdiVen 16. května 2019 v Praze. Zdroj: ČTK

Snaží se Benešová jen zbavit nepohodlného soudu? Otázka je, zda čtyřstupňové soudnictví potřebujeme

Jak asi víte, v úterý se v Praze na Václavském náměstí uskutečnila další početná demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Lidé kromě odchodu Benešové (i když se zdá, že se protestuje hlavně proti Andreji Babišovi) žádali, aby byla zachována nezávislost justice. Dovolím si stručně se zamyslet nad jedním z chystaných návrhů Marie Benešové, který též vyvolal nelibost části české veřejnosti – i když ne zcela totožné s demonstranty na Václaváku. A totiž na to, že Benešová chce údajně zrušit vrchní soudy a možná i vrchní státní zastupitelství.

Někteří kritici tvrdí, že jde o nevídaný zásah do soudní soustavy a že se Marie Benešová snaží zbavit nepohodlného soudního stupně. Jde o vysoce složitou odbornou otázku, nicméně hlavní kámen úrazu tkví v tom, že soustavu soudů v ČR máme de facto čtyřstupňovou (okresní, krajské, vrchní soudy a nejvyšší soud), ale český soudní proces je třístupňový.

O problému mluvil už Motejl

Tři se nerovná čtyři. A řešení se nabízí – zrušit vrchní soudy, v rámci soustavy jde o ten nejméně potřebný prvek. Dodejme, že demonstranty proklínaná Benešová neobjevila Ameriku, o zrušení vrchních soudů se hovoří minimálně patnáct let, mimochodem i guru české justice Otakar Motejl se nad ním kdysi vážně zamýšlel. Nikdo však prozatím „neměl koule“ uskutečnit reformu zeštíhlující soudní soustavu.

Po pravdě řečeno, ono by to nebylo vůbec jednoduché. Pokud bychom zrušili vrchní soudy, všechna řízení by musela logicky začínat na soudech okresních. Tedy nikoliv jako dnes, kdy některé kauzy začínají ze zákona až na krajském soudu. Proč? Když něco začíná běžet na krajském soudě, odvolání (řádný opravný prostředek) musí jít zákonitě na krajský soud a dovolání (mimořádný opravný prostředek) putuje na nejvyšší soud, což by po zamýšleném zrušení vrchních soudů logicky nešlo realizovat. Další reformní úskalí spočívá mimo jiné v tom, že propuštění soudci ze zrušených vrchních soudů by pak museli být přesunuti na krajské soudy, možná i soudy okresní. A to by se jim asi z povahy věci příliš nelíbilo.

Reforma by samozřejmě přinesla další desítky organizačních problémů. Je jasné, že zmíněná reorganizace by byla složitá, probírání veškerých jejich nuancí by vyšlo na stovky, možná tisíce stran v odborném tisku. Reforma justiční soustavy je však možná a není to žádné omezení právního státu a demokracie. Mít čtyřstupňovou soudní soustavu není žádným základním lidským právem.

Autor je právník.