Ministr vnitra Jan Hamáček představil plán na zrušení 800 právních předpisů

Ministr vnitra Jan Hamáček představil plán na zrušení 800 právních předpisů Zdroj: ČTK

Ministerstvo chce zrušit 800 zbytečných právních předpisů. Udělá to tak, že to nikomu nepomůže

Psát o tom, že náš právní řád je složitý a velice rozsáhlý, by bylo asi pověstným nošením nočních ptáků do Athén. To vědí všichni, mladí i staří, muži, transexuálové i ženy, pravičáci i voliči levice. Mnohé občany možná proto nyní potěšilo, že naše ministerstvo vnitra navrhuje zrušení více než osmi stovek zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou sice formálně platné, ale už se reálně vůbec nepoužívají.

Řečeno právní terminologií, tyto zákony jsou vyhaslé či časem zkonzumované a nevyvolávají tedy žádné právní účinky. Leckterý povrchnější laik asi zajásá, 800 právních předpisů zmizí! Nádhera, hned se nám bude žít lépe a svobodněji. Zjednoduší se nám svět a právo, přizvukují mu v médiích vládní úředníci a dokonce i předseda ČSSD a ministr vnitra v jedné osobě – Jan Hamáček.

Sancta simplicitas! Máloco je vzdálenější, aby prospělo realitě, než toto zamýšlené opatření rušící desítky vyhaslých právních předpisů.

Dobré jitro, tady vnitro…

Vnitro chce rušit předpisy od první republiky do současnosti. Hamáčkovi vnitráci mj. slibují veřejnosti, že se jí pak bude lépe hledat v zákonech, a lidé si poté mj. snáze nastudují a osvojí, jaká mají práva a povinnosti.

To je sice na první pohled chvályhodné, ale čemu reálně vadí časem „zkonzumovaný“ zákon o znárodnění cestovních kanceláří z roku 1948? Pokud někdo při hledání úpravy kupní smlouvy v občanském zákoníku omylem zabloudí do vládního nařízení o odškodnění osadníků na území bývalé Česko-Slovenské republiky, připojeném k Maďarsku z roku 1941, pak mu asi skutečně nezbývá než navštívit tak či tak advokáta, aby mu pomohl s jeho právní věcí. To zůstane stejné i po této „atraktivní proklešťovací akci“ právníků a úředníků MVČR.

Přehlednost matka moudrosti

Sečteno – reálně se zpřehlední „houbelec“. Když chtějí Hamáčkovi lidé rušit jen předpisy, jež – jak jsme si řekli výše – nezakládají žádná práva a povinnosti a nikdo je tedy už nepoužívá, k čemu to tedy veřejnosti v praxi jest? Nepochybuji, že nějaký doktorand právní teorie, tuto aktivitu MVČR přivítá, ale života pověstné tetičky z Orlických hor se to vážně nedotkne.

Mimochodem, i toho nejprostodušejšího řemeslníka-drobného živnostníčka napadne, jak mu pro pět ran do sbírky zákonů pomůže, když se zruší nějaká nepoužívaná prvorepubliková vyhláška regulující koňské handlíře? Kolik lejster mu to reálně ubere?

Páni politici, přestaňte již malovat trávu na zeleno, a přistupte k rušení skutečných živých zákonů a vyhlášek, které tu více, tu méně dusí nejen podnikatele, ale celou naši společnost. Toho se však od této vlády asi opravdu nedočkáme. Anebo se pletu?

Autor je právník.