Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: ČTK

Jágr to schytal za návštěvu Číny. To je ale naprosté nepochopení toho, jaký slavný hokejista je

Jaromír Jágr, jedna z největších českých legend sportovní historie, byl nedávno veleben fanoušky a médii, jak se spoluhráči opět dotáhl svůj klub Rytíři Kladno do nejvyšší soutěže. Uplynulo jen pár dnů a někteří lidé nemohou Jágrovi najednou přijít na jméno. Důvod? Navštívil v rámci cesty prezidenta Miloše Zemana Čínu. Zloba, která na slavného hokejistu snesla, se ale naprosto míjí s Jágrovými názory a jeho viděním světa.

O Jaromíru Jágrovi si můžeme myslet cokoli, ale domnívat se, že jel do Číny kvůli lidem, jako je Zeman, Mynář, Nejedlý či Tvrdík (ti všichni svým způsobem vycházejí vstříc požadavkům komunistického pekingského režimu), je nesmysl. Pro známého hokejistu, který byl v minulosti ve svém oboru nejlepší na celém světě (kdo z nás to dokázal?), nepředstavuje Miloš Zeman nějakou politickou ikonu a ani to není jeho krevní skupina. Jágr takhle nepřemýšlí a v Číně byl sám za sebe. Není totiž jenom sportovcem, ale je i majitelem klubu, je člověkem, který musí pro Rytíře Kladno sehnat peníze. A to není nic jednoduchého.

Pro Jágra proto cesta do Číny představovala určitou možnost, jak získat sponzory, jak si otevřít dveře k tomu, aby jeho klub žil na vysoké úrovni dál. Otázkou proto je, zda Zeman využil v rámci své cesty jeho, nebo Jágr využil kontakty českého prezidenta.

Olympiáda v Pekingu

Jistě, v Číně vládne totalitní režim, který v mnoha směrech porušuje lidská práva a omezuje nejrůznější svobody, které známe v Evropě. Na druhou stranu je říše středu jedním z nejdůležitějších ekonomických hráčů světa, oplývá kapitálem a má obrovský vliv. Nemůžeme sice pominout, že Čína okupuje Tibet či vyhrožuje demokratickému Tchaj-wanu (například jednou z největších lží, která je šířena i u nás, je, že Tchaj-wan je součástí Číny, to není pravda), přesto musíme s Pekingem obchodovat a spolupracovat. Tomu se v dnešním úzce propojeném světě nedá vyhnout.

Další věcí je, že v autoritářských státech, jakým Čína bezesporu je, se k vrcholným představitelům a ekonomickým elitám dostanete jen „přes někoho“. Pekingská vláda totiž spolupráci vždy něčím podmiňuje. Ne, nechce od Jágra slyšet, že je bez chyb a že vše je v pořádku, ostatně on by to ani neudělal. Ale že b například hokej na olympijských hrách v Pekingu v roce 2024 mohl být propagovaný právě přes Jágra, není nic zcestného a nepřijatelného. Ostatně další česká sportovní legenda, fotbalista Pavel Nedvěd, dělá v této asijské supervelmoci něco podobného.

Jágr a politika

Jágr spolupracuje už mnoho let s politiky. Dělá to tak, že je to vždy „něco za něco“. Podporoval (i miliony korun) v minulosti ODS, která když byla u moci (na místních úrovních to přetrvává), přispívala na život kladenskému klubu. Pak dělal reklamu pro Babišovo ANO. Opět za podporu kladenské hokejové mládeže. Ano, chybou Jágra bylo, že navštívil Babišovo Čapí hnízdo, které dostalo dotace, jež dostat nemělo. Mimochodem, Jágr pak nechal fotky z této návštěvy stáhnout ze sociálních sítí. No a teď přišla Čína.

Někteří komentátoři i někteří lidé proto pořádají na Jágra hon. Je to podobné, co vidíme dnes v USA. Část amerických médií se doslova může zbláznit, když významný umělec či sportovec podpoří Donalda Trumpa. Takový člověk je ihned trhán na kusy. Například jeden z nejvýznamnějších světových sportovců posledních desetiletí, Tiger Woods, hraje s Trumpem pravidelně golf a vzájemně se považují za přátele. Je to snad něco špatného? Ne, je to jen vyjádření názoru. Že se to někomu nelíbí, je jiná věc.

Jaromír Jágr není přítelem Miloše Zemana, kvůli tomu s ním skutečně v Číně nebyl. Byl tam kvůli svým plánům a potřebám. Pojede tam podle všeho i v budoucnosti, v době, kdy už Zeman na Pražském hradě nebude. I pak bude zločincem?