Krásní zdraví vegani. Ach jo...

Krásní zdraví vegani. Ach jo... Zdroj: Facebook

Maso nepotřebujeme, vegani to vědí lépe než Bůh, Darwin i šimpanz. Způsobuje veganství slabomyslnost?

Po letech strávených pozorováním veganů jsem konečně přišel na možný zdroj naprosté blbavosti jejich argumentace. Desítkám z nich jsem se snažil vysvětlit, že rodu Homo začal růst mozek mimo jiných faktorů i poté, co začal žrát živočišné bílkoviny – především morek. A že je to vědecky prokázané. Vegani nikdy nereagovali – izraelská zkušenost nyní ukazuje možné vysvětlení.

V Izraeli byla podle Live Science minulý týden hospitalizována – v akutním ohrožení života – čtyřicetiletá žena. Příčinou hospitalizace byla těžká podvýživa a kolaps způsobený zásadní, život ohrožující iontovou nerovnováhou. Žena, když ji přivezli, vážila čtyřicet kilogramů, což by jí mohla závidět každá anorektička.

Live Science píše, že předtím, než se žena zhroutila, několik týdnů žila jen o vodě a ovocných šťávách. Taková ostřejší veganská dieta prostě, na Klinice normálka!

Vegan, nebo Bůh?

Miluji ideologie, které to vymyslely lépe. Pro věřící – lépe než Stvořitel. Pro darwinisty – lépe než evoluce. Například komunismus zařídí lepší a spravedlivější společnost, než to zařídil samovývoj té společnosti, tedy přirozený proces, díky kterému ta společnost vznikla. Podobná namyšlenost je omluvitelná u Vladimíra Iljiče Lenina kvůli onemocnění syfilidou. Koneckonců spouštěčem Pařížské komuny, což byl první historický systémový záblesk komunismu v dějinách, byla neúroda způsobená výbuchem islandského vulkánu. Prostě kdykoliv přijde nějaká živelná katastrofa nebo demence, vždy převládne názor, že to ten který dementní myslitel vymyslí lépe. Nejlépe systémem zákazů, norem, nařízení a administrativních opatření – a koncentráků a poprav samozřejmě.

Veganství je na tom podobně, jen ještě nemělo dost času a vlivu na páchání zločinů. Všichni naši předci – hominidé – jedli maso. Všechna netechnologická etnika – „přírodní národy“ – jedí maso. Naši nejbližší příbuzní – šimpanzi – jedí maso. Věda neoddiskutovatelně prokázala, že v zemích, kde mají děti málo masa, méně rostou. Přesto vegani tvrdí, že maso nepotřebujeme. Vědí to lépe než Bůh, Darwin i šimpanz.

Izraelské poučení

Upozorňuji – nevysmívám se té izraelské ženě, která v nemocnici kvůli pomýlené dietě bojuje o život. Podlehnout bludu je pro labilního člověka snadné, a ta paní je nejspíše oběť. Trest by zasloužili propagátoři veganství, stejně jako bojovníci proti očkování. Jdou proti zdravému rozumu, přírodě i praxi, a zblbnou spoustu lidí, kteří na to doplatí jako ta Izraelka.

Díky její cause – vzhledem k pokročilé izraelské medicíně – však je k dispozici nový zásadní poznatek k veganské stravě: „Existuje obava, že u pacientky došlo k nevratnému poškození mozku," napsal izraelský list Mako, který o cause referoval jako první. Takže suma sumárum – paní byla několik týdnů supervegankou, „jedla" jen šťávy, žádné maso, pak se z toho zhroutila, a nyní se lékaři obávají, že jí to i poškodilo mozek. Absolutní iracionalita argumentů veganských ideologů se zdá být v úplnosti vysvětlena.

Jak komunikovat s vegany

Na základě této smutné noviny by společnost měla k veganům zásadně změnit přístup. Především – nikdy bychom neměli s veganem polemizovat o mase, stejně jako s paranoikem nepolemizujeme o mimozemšťanech. Za druhé – neměli bychom se jim vysmívat nebo je šikanovat stejně, jako nešikanujeme lidi s Downovým syndromem.

A konečně bychom měli našim dětem vysvětlit – stejně jako leninismus vysvětlujeme s připomenutím Leninovy syfilitické demence – že je zcela objektivně doloženo, že i jen několik týdnů na superveganské dietě vedlo k poškození mozku. Takže by se k experimenty s veganstvím měly stavět podobně jako k experimentům s heroinem. Prostě říct NE!