Soudní spor (Ilustrační foto)

Soudní spor (Ilustrační foto) Zdroj: scom, archiv Blesku

Přístupnost soudních rozsudků? Už aby na to někdo zaklekl. Máme právo vědět, milý státe!

České právo a justice udělalo od roku 1990 obrovský krok kupředu, ačkoliv se to mnohým nezdá. Nicméně stále je co vylepšovat. Za jeden z dlouhodobějších problémů shledávám, že lidé v Česku nemají svobodný a rovný přístup k veškerým soudním rozsudkům. V ostatních státech (nejen) Evropské unie toto právo většinou již mají. Nadto povětšinou je citovaná volná dostupnost judikatury bezplatná a uživatelsky komfortní (elektronická).

Pozor, nejde rozhodně jen o nějaký akademický pseudoproblém, znalost soudních rozhodnutí je podstatná, abychom mohli mj. presumovat, jak soudy budou rozhodovat do budoucna, a nehnat se tak do zbytečného a drahého soudního sporu.

Absolutní přístupnost soudních rozhodnutí je nezbytná zejména při argumentaci a interpretaci práva. Je též odrazem principu „rovnosti zbraní“ stran před soudem.

Praktický příklad: Stává se, že soud argumentuje ve svém odůvodnění nepublikovanými rozhodnutími, jež druhá strana neměla možnost získat. Kde je pak předvídatelnost práva, kde je rovnost pomyslných „halaparten“?! ČR by se měla v tomto ohledu přiblížit demokratickým právním státům, kde jsou státem publikovány zdarma skoro všechny rozsudky, včetně všech rozsudků nižších i těch nejnižších místních soudů!

Ne jako v ČR, kde jsou elektronicky zveřejňovány pouze rozhodnutí vrchních a krajských soudů.

Blýská se na lepší časy?

V této souvislosti mě pozitivně zaujala snaha ministerstva spravedlnosti, které plánuje většinu tuzemské judikatury zveřejnit zdarma v elektronické formě. Mou radost původně kalil jen termín – rok 2021.

Jenže jsme v Česku. Hned vznikl problém. Kdo že prý bude na soudech začerňovat osobní údaje z rozsudků?

To by snad v digitální éře neměl být nepřekonatelný problém. Ostatně když to zvládly jiné státy (včetně Slovenska), jistě by to zvládla i naše progresivní a stále více digitalizovaná ČR.

Koneckonců i premiér Andrej Babiš nedávno na sociálních sítích psal, že to s digitalizací společnosti myslí opravdu ale opravdu vážně. Už aby na to někdo zaklekl!

Autor je právní publicista a pedagog.