Ministrině Schillerová představovala certifikát Dluhopisu Republika

Ministrině Schillerová představovala certifikát Dluhopisu Republika Zdroj: Blesk:Martin Přibyl CNC

Dluhopis republiky je obrovské fiasko. Lidé projektu neuvěřili, vláda se z toho ale nijak nepoučila

Mohlo se zdát, že se jednalo o pokus o apríl, ale bohužel to bylo myšleno vážně. V pondělí 1. dubna odpoledne ministerstvo financí informovalo, že v rámci druhé emise Dluhopisu republiky lidé nakoupili (a zaplatili) státní bondy na 900,6 milionu korun. U produktu, který premiér Babiš i ministryně financí Schillerová tolik vychvalovali, je to skutečně zoufale nízké číslo. A co je ještě horší – zdá se, že žádné poučení z tohoto propadáku nepřišlo a nepřichází.

Pro úplnost dodejme, že během upisovacího období druhé etapy si lidé objednali dluhopisy dokonce za 942,7 milionu korun. Z výsledných dat tak vyplývá, že si svoje rozhodnutí půjčit státu řada lidí ještě rozmyslela a objednané dluhopisy si nakonec nekoupila. Když výsledek druhé emise přičteme k té první ze závěru loňského roku, dojdeme k celkovému a hodně žalostnému číslu 3,82 miliardy korun. Více peněz Češi svému státu nyní prostě půjčit nechtějí.

Není se čemu divit. Nastavené podmínky nejsou žádné terno a při současné výši inflace na nich lidé reálně prodělávají. Trošku slušný výnos začíná tento reinvestiční dluhopis nést až pátý rok. Ale kdo se rozhodne pro předčasný prodej státu po dvou nebo třech letech, dostane za svůj (minimálně) tisícikorunový dluhopis od státu pár mincí.

Nevýznamná kapka v moři finančních potřeb státu

Vzhledem k tomu, že úroky na dluhopisových trzích rostou a Česko si každoročně musí půjčovat stovky miliard korun na refinancování starých dluhů, by člověk očekával, že se stát bude snažit získat více peněz od svých občanů. Těm nebude muset platit tolik jako velkým investorům, ale nabídne jim úrok lepší a atraktivnější podmínky, než jaké mají spořicí produkty u bank. Jenže tohle uvažování v Česku není na pořadu dne.

Dokládají to i další kroky ministerstva financí. To ohlásilo třetí emisi Dluhopisu republiky, při které budou moci lidé objednávat své dluhopisy až do 14. června, ale už tak neatraktivní úrok před zdaněním oproti předchozí emisi ještě snížilo. Ale aby to nevypadalo vydřidušsky, vymyslelo nový protiinflační dluhopis, u kterého bude výnos vždy o půl procenta vyšší, než jaká byla za daný rok míra inflace. Při prezentaci této novinky však ministryně Alena Schillerová zapomněla sdělit jednu podstatnou drobnost. A sice že si budou moct tento „lepší“ dluhopis koupit jen ti investoři, kteří už si u státu koupili původní, tedy ty méně výhodné a hůře úročené dluhopisy. Navíc si ho budou moct koupit jen lidé, kteří mají internetový přístup ke svému majetkovému účtu, na němž budou tyto dluhopisy spravovány.

Podtrženo sečteno, vzhledem k objemu státního rozpočtu a roční finanční potřeby státu jsou peníze z Dluhopisu republiky nevýznamnou kapkou v moři. Z hlediska PR, ale i budoucího vnímání půjčování peněz státu od lidí jde o totálně zpackanou fušařinu. Je proto příznačné, ale svým způsobem povzbudivé, že to drtivá většina lidí prokoukla, zdravě uvažuje a své peníze do toho nedala.