Hoax: Dříve drby odvál větřík, teď se šíří na webu

Hoax: Dříve drby odvál větřík, teď se šíří na webu Zdroj: Profimedia

Jak se šíří hoaxy: Málo spiknutí, hodně lidské blbosti

"Hej, prosím pošlete to co největšímu počtu lidí. Krev potřebná pro dítě s B-Rh leukémií (-) negativní je velmi vzácná krevní skupina Kontakt 668 *** ***" Tohle mi přistálo v Messengeru, když jsem zrovna jel vlakem a nudil se. A tak jsem se rozhodl zjistit, jak se tenhle snad desetiletí starý hoax - "holčička potřebuje krev" - takovou dobu drží při životě a replikuje se, šíří. Začal jsem s dámou komunikovat a prohlédl jsem si její účet.

Ano, existují hoaxy propagandistické (nesmysly šířené třeba Aeronetem), které mají zjevný politický cíl, většinu hoaxů však tvoří takzvané blbohoaxy – šíření zcela bezúčelných nesmyslů. Nejslavnější je ten o krvi. Každý dárce krve je ušlechtilý člověk, já se jím nestal jen kvůli tomu, že krev lidí, kteří užívající takové množství léků (a dříve drog), neberou.

Každopádně si nesmírně vážím každého, kdo ten půllitr pro nemocné vycedí. Každá iniciativa pro šíření dárcovství je dobrá, krve není nikdy dost. Ale opravdu nikdy žádná zdravotnická instituce nesháněla krev spamem přes Facebook. Věrohodnost takové zprávy je zcela stejná jako věrohodnost emailů, že vám z Nigérie pošlou miliardu když jim tam předtím pošlete milion. A tak jsem začal bádat.

Paní Hoaxová

Paní Hoaxová o sobě na Facebooku neuvádí žádné informace krom toho, že je vdaná a narozená roku 1974. Na hlavní fotografii účtu v minulosti byli buď pejsánci, nebo kytičky. Na polovině fotek je s dítětem. Na všech fotografiích je odbarvená na blond. A také na všech fotkách, i v minulosti, je patrný nadoptimální body mass index.

Její kulturní vkus je vybraný: Oblíbenými interprety jsou Nevidomý zpěvák Honza Jareš, karlínská scéna Regina, Český rozhlas Plus, The Revivo Projekt, Mělnické vinobraní, Tom Beck, Roman Dragoun či Martin Chodúr. Ty jmenované umělce neznám, ale podle fotek jsou to všechno hezký kluci. Z filmů má ráda Tomana, Na střeše nebo Posledního aristokrata. V televizi pak preferuje pořady Malé lásky či Maminy s rozumem. Dá se říci - taková normální „pani“.

Jak to paní vidí?

Paní Hoaxové jsem napsal – velmi slušně a opatrně – že je to hoax, ať to neposílá dál, ale že by mě zajímalo, jak na to přišla a jak to začala rozesílat. Popovídali jsme si. Nemá maturitu, bydlí v malém městysu daleko od většího města. Je doma s dítětem, nechodí do práce, a – i když to nepřiznala natvrdo – fakt se nudí. Tak se alespoň zajímá o náboženství, pohledem na zeď jsem zjistil, že o všechny. Sdílí linky na články o křesťanských i židovských svátcích, a kdybych hledal déle, tak možná i Hare Krišna.

Právě od přátel z křesťanské komunity ten hoax slyšela, a chtěla pomoct. Že to nemusí být pravda, jí nenapadlo. Alespoň zavolat na to číslo, co rozesílala, a zeptat se, jestli tu krev stále shánějí. Chtěla pomoct… A už to víckrát neudělá.

Hoaxy v minulosti a dnes

Když jsem byl kluk, trávil jsem prázdniny u babičky v Jindřichově Hradci. Protože jsem byl mentálně vyspělé dítě již třeba v devíti letech, babička mne někdy pověřila intelektuálně náročným úkolem – nákupem. Dala mi peníze, a já do konzumu vyrazil nakoupit (třeba) rohlíky a droždí. A před konzumem vždycky stálo takových paní Hoaxových pět – se stejnými zájmy, se stejnou nadváhou, se stejnými odbarvenými hlasy, a mlely úplně stejné nesmysly, které se dnes šíří internetem v podobě hoaxů.

Tehdy se tomu ovšem neříkalo hoax, nýbrž "drby", "klepy", případně pak genderově nekorektně "ženské povídačky". Velkou výhodou těch klepů bylo, že tyhle povídačky hned odfoukl větřík do ztracena. Drbající ženský byly běžnou a nedůležitou součástí reality. Dnes každá taková dáma – s rozhledem výše popsaným – přijde z toho konzumu či v našem případě z křesťanské komunity, kde slyšela nějaký drb, v bytě nikdo není, jen ten Facebook. A tak nezbývá, než drby začít posílat dál v psané podobě.

Hoax je nesmrtelný!

Je možné vymýtit hoaxy propagandistické – třeba prokázat propojení Aeronetu s ruskou rozvědkou a server smazat. Proti hoaxům typu „holčička shání krev“ však nejde a nepůjde nic udělat nikdy. Drb je projevem lidské blbosti, na kterou se vztahuje stejná zákonitost jako na časoprostor – je neomezená.

A z hlediska lidského rozměru času také věčná. Proto v momentě, kdy má každý včetně opravdu hloupých lidí doma médium – Facebook je médium se vším všudy – je hoax naprosto samozřejmou součástí reality, a nemůže tomu být jinak. Lavina hoaxů není totiž nic jiného než lavina lidské hlouposti v psané formě. A s něčím takovým se nedá bojovat.