Ministryně Babišovy vlády Jana Maláčová (ČSSD) a Alena Schillerová (za ANO)

Ministryně Babišovy vlády Jana Maláčová (ČSSD) a Alena Schillerová (za ANO) Zdroj: ČTK

Nejúčinnější antikoncepce se jmenují Maláčová a Schillerová. Zn.: S námi vyděláte 80 tisíc

Desítky tisíc matek současných miminek či batolat, které se těšily, jak jim od nového roku stát dorovná jejich stávající rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun na hodnotu 300 tisíc korun (která bude platit od 1. ledna 2020), mohou skřípat zuby a hlasitě klít. Kvůli „koaličnímu kompromisu“ mezi ČSSD a ANO totiž rodičovskou ve výši 300 tisíc dostanou jen matky dětí narozených právě až od začátku příštího roku. Ostatní mají smůlu. Na to, že tu bylo více než rok slibováno něco jiného, máme podle politiků prostě zapomenout.

Působilo to jako hodně nepovedený vtip. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, zřejmě celá ještě rozhicovaná z jednání koaliční rady, se musela v pondělí večer na sociálních sítích pochlubit tím, že od příštího roku dojde ke zvýšení penzí o 900 korun a že se od 1. ledna zvýší rodičovský příspěvek pro nově narozené děti na 300 tisíc korun. Svůj přípisek ozdobila doplňky jako skvělá zpráva či průlom. Na druhém konci sociálních sítí se přitom začala množit slova jako podvod či podraz.

Přednost dostali potenciální voliči

Ano, pro penzisty výsledek koaličního jednání skvělou zprávou je, pro matky malých dětí ale už nikoli. Více než rok totiž byly ujišťovány, že se chystané zvýšení rodičovského příspěvku dotkne i jich (tedy pokud 1. ledna stále doma pečují o dítě, kterému ještě nejsou čtyři roky, a ony si rodičovskou naplánovaly na dobu čtyř let, obdobné je to u kratších variant), a teď byly hozeny přes palubu a žádné dorovnání nedostanou.

Když si celý výsledek koaliční rady prohlédneme ještě jednou, je z něj patrné, že vládní strany daly přednost seniorům před rodinami s malými dětmi. Nezapomínejme, že zástupci ANO v čele s ministryní financí Alenou Schillerovou ještě před pár dny tvrdili, že penze lze zvýšit maximálně o 750 korun měsíčně, protože na víc státní rozpočet nemá. A ejhle, najednou se tu pro každého seniora našlo ještě dalších 150 korun.

Bráno čistě pragmaticky má tento výsledek logiku. Penzistů je mnohem více než mladých maminek, chodí volit a volí vesměs levici (do které patří i Babišovo ANO). Příští rok jsou krajské a senátní volby a v nich potřebují ANO i ČSSD posílit. Tristní však je, že se to stane na úkor mladých rodin, které vychovávají děti, z nichž mají být jednou zdatní daňoví poplatníci, kteří budou platit a lepit všechny dluhy, které tu jsou nyní sekány. Toto je přesný opak prorodinné politiky, o které tu zatím všichni jen bájí a blábolí.

Malý krok pro vládní strany, velký krok proti porodnosti

Nejbizarnější na tom však je skutečnost, že pokud se rodičům dítě narodí před půlnocí 31. prosince, dostanou matky 220 tisíc korun. Pokud se to „podaří“ o pár minut později, tato suma vzroste na 300 tisíc. Rozdíl 80 tisíc korun už jsou slušné peníze, pro mladé rodiny obzvlášť. Pokud opatření začne platit v této navržené podobě, bude proto velice nespravedlivé a bude čerstvé rodiny dělit na dvě poloviny, přičemž jedna z nich bude privilegovaná a zvýhodněná.

A jelikož jsme v České republice, kde jde o peníze vždy až v první řadě, může se stát, že i toto státní opatření může ovlivnit plánování rodiny. Mladé páry „připravené nyní na akci“ vezmou kalendář a začnou odpočítávat devět měsíců a raději snahu o početí potomka o měsíc či šest neděl odloží (co kdyby se náhodou narodil dříve) jen kvůli tomu, aby na kýžený zvýšený příspěvek dosáhly. Uvidíme proto, jak se bude porodnost vyvíjet v následujících měsících. Osobně si ale troufnu tipnout, že ministryně Jana Maláčová a Alena Schillerová budou vskutku silnou antikoncepcí a řada porodnic si bude moct v závěru roku objednat sanitární práce či vnitřní rekonstrukci objektu.