Švédská dětská aktivistika Greta Thunbergová, která chce politiky přimět k reakci na změny klimatu, má Aspergerův syndrom. Ten však nesnižuje intelekt

Švédská dětská aktivistika Greta Thunbergová, která chce politiky přimět k reakci na změny klimatu, má Aspergerův syndrom. Ten však nesnižuje intelekt Zdroj: ČTK

Co je to Aspergerův syndrom aneb Dva zásadní omyly článku Klimatické záškoláctví

Na www.reflex.cz vyšel 15. března 2019 článek Ivana Breziny Klimatické záškoláctví: Ekologisté cynicky zneužívají mentálně postiženou dívku. Greta Thunbergová, švédská dívka organizující studentské stávky, má Aspergerův syndrom, a tudíž už název Brezinova článku je zcela chybný a stigmatizující. Aspergerův syndrom totiž mentální postižení v žádném případě není.

Brezina se navíc o lidech se zdravotním postižením vyjadřuje arogantně, pohrdavě a vnímá je pouze jako postižené. Vysvětlím zde tři jeho alarmující omyly, kvůli kterým neměl článek nikdy vyjít – natož v celostátním médiu demokratické země. 

Omyl první: Aspergerův syndrom NENÍ mentální postižení

Jenže Greta je navíc i mentálně handicapovaná – trpí Aspergerovým syndromem, což je neurologické postižení mozku,“píše Ivan Brezina. Mentální postižení je však snížení intelektu, a tedy se s  Aspergerovým syndromem přímo VYLUČUJE.   

Namísto věcné diskuse či omluvy za svou faktickou chybu autor dál sdílí příspěvky na sociálních sítích o Gretě Thunbergové, obsahující útoky ad hominem, konkrétně na její handicap a věk. Ivan Brezina na svém facebookovém profilu navíc otázky čtenářů s Aspergerovým syndromem, kteří se ptali, proč je chybně stigmatizuje, neunesl a zablokoval si je, stejně jako mě, šéfredaktorku ATYP magazínu.

Dětský a dorostový psycholog Mgr. Přemysl Mikoláš pracuje s lidmi na spektru autismu více než deset let. K danému článku říká: „Autor cynicky zneužívá neznalost českého národa v oblasti duševních onemocnění. Využívá mýtů a předsudků vůči lidské jinakosti a osobitosti.“

Omyl druhý: Lidé s Aspergerovým syndromem NEJSOU snadno manipulovatelní

K autorově citaci z wikipedie o tom, že lidé s Aspergerovým syndromem jsou snadno manipulovatelní, se vyjadřuje Adéla Novotná, postgraduální studentka psychologie ve Velké Británii: „Mnoho Aspergerů má nadprůměrné IQ, proto tento syndrom má například mnoho vynikajících vědců: problémy s rozpoznáním flirtování, intrik a vtipů však neznamenají automaticky neschopnost porozumět globálním problémům. Naopak: lepší analytické schopnosti a schopnost myslet "outside the box" (mimo krabici, jiným způsobem) jsou běžně vědou spojované s autistickým mozkem.“

Ano, autistu je velmi těžké zmanipulovat. Nepodařilo se to ani Ivanu Brezinovi. Jejich snížená potřeba řešit, co si lidi pomyslí, z nich dělá výrazně hůře manipulovatelné jedince; neslyší na propagandu a reklamní triky. Je smutné, že stále existují lidé, kteří používají stigmatizaci a předsudky jako součást argumentace.

Závěrem

A stručná poznámka na závěr: „Česká republika podepsala v březnu 2007Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením. Článek 8 mluví o tom, že by státy měly zajistit, aby sdělovací prostředky mluvily a psaly o lidech s postižením pravdivě. Také by měl stát i prostřednictvím médií podporovat respektování práv a důstojnost osob se zdravotním postižením, bojovat proti stereotypům, předsudkům a škodlivým praktikám ve vztahu k osobám se zdravotním postižením, včetně těch, které se týkají pohlaví nebo věku, ve všech oblastech života a rovněž podporovat povědomí o schopnostech a přínosu osob se zdravotním postižením. Nepravdivý, zavádějící článek na portálu Reflex.cz z 15. března 2019 je učebnicovým příkladem nerespektování této úmluvy“ říká Jiří Černý, právník a expert na práva lidí s postižením.

Autorka je šéfredaktorka ATYP magazínu.