Policie u sídla Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v souvislosti s kauzou výběru provozovatele mýtného systému

Policie u sídla Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v souvislosti s kauzou výběru provozovatele mýtného systému Zdroj: ČTK

Další procesy v přímém přenosu. Zavřete je všechny, on si je osud už přebere

Českem otřásá nevídaný skandál, do kterého jsou zapojeni nejen komunální politici, paradoxně nejvíce z hnutí, které mělo v erbu boj proti korupci, ale možná i špičky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a snad i místopředseda zmíněného hnutí. Tedy úřadu, který má hlídat čistotu mj. veřejných zakázek a hospodářské soutěže. Pokud jsou zasaženi aférami ti, kdo mají ostatní dozorovat, tak je to pro právní stát opravdový problém.

Pětice protikorupčních organizací (např. vlivná Otevřená společnost nebo Nadační fond proti korupci) se proto obrátila přímo na českou vládu s ostrým apelem, aby zvážila, zda prezidentu Zemanovi nenavrhne odvolání šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje.

Petr Rafaj, předseda ÚOHSPetr Rafaj, předseda ÚOHS|profimedia

Jako právní pedagog zde připomínám, že předsedu ÚOHS jmenuje a odvolává prezident na návrh vlády. To je projevem odvěké liberální teorie brzd a rovnovah.

Mnohý čtenář teď jistě zatleská a zvolá „pryč s korupčníkem, hybaj předsedo z brněnského ÚOHS na pracák či do důchodu“. Nicméně na věc nutno pohlížet rozvážně a vážit na lékárenských vahách spravedlnosti.


Motto:

TRACHTA: Ale prosím vás! Žádné zdvořilosti! Klidně mu tykejte. Víte, koho máte před sebou? Sprostého vraha.
MEYER: No dovolte!
TRACHTA: Přinejmenším sprostého podezřelého.

(Jára Cimrman - VRAŽDA V SALONNÍM COUPÉ)

Kdy lze odvolat šéfa ÚOHS

Mnohé radikály s ohněm pomsty v očích, teď asi zklamu, ale i přes aktuální problémy a bytostný odpor ke korupci a porušování zákonů zastávám názor, že k odvolání zmíněného předsedy ústředního orgánu státní správy z důvodu domnělého ovlivňování tendru na výběr mýta zatím není právní důvod, ctěme presumpci neviny. Neukvapujme se.

Připomeňme, že v souladu se zákonem možno v české kotlině předsedu ÚOHS odvolat výhradně v případě, že úřad nevykonával minimálně šest měsíců anebo vážně narušil jeho důvěryhodnost. K tomu je ale potřeba kupříkladu pravomocné rozhodnutí soudu a nikoliv pár novinových titulků.

Závěrečné razítko

Určitě není dobře, pokud by se vysoký představitel státní správy a navíc z takto klíčového dozorového orgánu scházel s lokálními či dokonce celostátními politiky či „mafiány“ a nechal se od nich ovlivňovat. Jenže to můžeme odpovědně tvrdit, až bude někdo pravomocně odsouzen. A to zatím opravdu zdaleka nebyl.

Populisté, kteří by chtěli nastolit lidové akční tribunály, si neuvědomují, že za nedlouho se vítr „spravedlivé pomsty“ může obrátit proti nim, jako již tolikrát v historii.

Ctěme presumpci neviny. Svou glosu píši 12. 3. 2019 a k tomuto datu nebylo nikomu z vedení ÚOHS ani z jeho řadových zaměstnanců sděleno obvinění a nikdo nebyl nepravomocně a samozřejmě ani pravomocně odsouzen. Prostě se tak nestalo, i když na sociálních sítích a v hospodách byl již předseda úřadu dávno odsouzen a popraven.

À Propos víte, že státní zástupce a soudce nerovná se totéž?

Autor je právník a VŠ pedagog (v letech 2012-2017, byl členem rozkladové komise ÚOHS pro oblast veřejných zakázek)