Komunističtí politici chtějí regulovat češtinu. Opět.

Komunističtí politici chtějí regulovat češtinu. Opět. Zdroj: Yan Renelt / Mafra / Profimedia

Karel Steigerwald: Komunisté chtějí Babišovi zakázat mluvit

Komunisté připravili zákon o ochraně českého jazyka, aby přispěli ke kultuře národa. Není jasné, co tím sledují. Pokud chtěli získat pověst velkých kulturních strážců, tak jim sklaplo. Nasekali v návrhu zákona tolik gramatických chyb, že by nakonec tenhle zákon museli nasadit především na sebe. Naprosto trapně pak působí vysvětlení komunisty Grospiče, proč mají v textu špatný přechodník.

Stanislav Grospič, znalec a ochránce češtiny, zplodil následující moudro: „Názory na přechodník jsou různé, podle výkladu, lze to považovat za chybu i nikoliv.“ Místopředseda komunistů se mýlí. Názor na přechodníky je jen jeden. Grospič ho najde v Pravidlech českého pravopisu. Na ministerstvu financí se zahnízdil podobný pták, který hájil podporu bádání o perpetuum mobile stejnou pitomostí jako Grospič. I názory na permetuum mobile jsou prý různé, tvrdil tento ministerský veleduch.

Komunisti si tím zákonem nasekali. Sami za čtyřicet let vládnutí češtině zavařili, dodnes se z toho motá ven. Aparátčík, kolchoz, stachanovec, bumážka, subbotnik, perestrojka, to je malá ukázka jejich rusofilství. Čtyřicet let mordovali českou kulturu, jak to šlo. Zejména zpočátku připomínali tálibánce či husity. Co nebylo po jejich, to zlikvidovali, zbořili, zakázali, spálili – kultura nekultura. Jejich zákon o ochraně češtiny může být češtině hodně nebezpečný.

Navržený zákon nicméně má jeden nadějný aspekt. Pokud by zákon platil, neřekl by Babiš, který přejal Husákovu čechoslovenštinu, veřejně ani větu. Že by měli komunisté tenhle cíl? Nebývali ale na český jazyk tak hákliví. Kdo si vzpomene na funkcionářský jazyk soudruhů, dodnes živý, podiví se. Oni vydávají zákon proti sobě?