Poslanec za SPD Lubomír Volný - ilustrační snímek

Poslanec za SPD Lubomír Volný - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Čest památce prezidenta Václava Havla. Poslanec Volný to hrubě přehnal!

Někdy si říkám, že mne na české politické scéně nemůže již nic překvapit. Avšak chyba lávky. Nyní se to podařilo poslanci za SPD Lubomíru Volnému, který na svůj facebookovský a twitterovský profil umístil slova „Před sedmi lety zemřel jeden z největších vlastizrádců této země. Václav Havel.“ Přiznám se, že něco tak hloupého a zlého jsem už opravdu dlouho nečetl.

Aby toho nebylo málo, Volný následně svá urážlivá slova zopakoval i ve vysílání veřejnoprávní České televize.

Jsem určitě zastánce svobody projevu i po projevu, nicméně tato Volného slova na (a)sociálních sítích a v televizi mi přijdou již značně za hranou slušné demokratické diskuze.

Václav Havel si zaslouží úctu

Politik Václav Havel určitě nebyl bez chyby, avšak v zásadě to byl rozumný a charakterní člověk, který si mimo jiné odseděl, na rozdíl od výše citovaného Okamurova zákonodárce, nějaký ten pátek v komunistických kriminálech. Je neoddiskutovatelným faktem, že občan-disident Václav Havel přispěl ke svobodě slova, kterou dnes na plný plyn využívá či spíše zneužívá i poslanec Volný a jeho straničtí kolegové z politického hnutí SPD.

Velezrada nerovná se vlastizrada

Jako právní pedagog bych také zde rád opravil jeden rozšířený právní omyl. Někteří politici, tak jako zde pan prostořeký poslanec Volný, z neznalosti zaměňují velezradu za vlastizradu.

Velezrada: pachatelem tohoto ústavního deliktu může být pouze a jen prezident republiky. Velezrada není a ani být nemůže typem trestného činu, neboť prezident je podle článku 54, odst. 3 ústavy z výkonu své funkce trestně neodpovědný.

Ergo kladívko, Václav Havel jako prezident republiky mohl být teoreticky stíhán pouze a jen pro velezradu a nikoliv pro vlastizradu, jak to pomíchal poslanec Volný. Velezrada je zakotvena v čl. 65 naší Ústavy. Velezrada je institut ústavně-právní, vlastizrada naopak trestně právní. A zapakujme si velezrada a vlastizrada nejsou z právního (ani z jazykového) hlediska totéž.

Sečteno – pan poslanec Volný mimo to, že by si měl doplnit základy slušného chování, tak by se též měl zastavit v kurzech základů práva. Avšak současně nejsem z těch, kdo by vyzýval k podávání trestních oznámení na pana Volného za jeho skandální výroky.

Trestní právo má být ultima ratio tedy krajní mezní prostředek. Nicméně není možno nad takovýmito hulvátskými projevy jen tak mávnout rukou, je zapotřebí se proti nim jasně vymezit ve veřejném prostoru, jak to ostatně učinila i tato glosa, která se tímto chýlí ke svému konci.

Čest památce Václava Havla!