Euroweek Foundation – School of Leaders: Mnozí z učitelů mají s angličtinou vážné problémy. Naopak je vidět, že vyhledávají co nejbližší kontakt s mladými děvčaty.

Euroweek Foundation – School of Leaders: Mnozí z učitelů mají s angličtinou vážné problémy. Naopak je vidět, že vyhledávají co nejbližší kontakt s mladými děvčaty. Zdroj: Facebook

Skandál v Polsku: Učitelé angličtiny z řad imigrantů neovládají jazyk, zato rádi objímají své studentky

V Polsku v těchto dnech vypukl skandál kolem školského projektu Euroweek Foundation – School of Leaders, ke kterému se již vyjádřili i představitelé polské vlády. Polský zpravodajský web Wirtualna Polska zveřejnil článek s informací, že po internetu kolují fotografie mladých polských dívek v objetí snědých starších mužů neevropského vzhledu – tyto dívky se jako žákyně účastnily projektu Euroweek. Po zveřejnění informací, že v rámci Euroweek mělo dojít i k sexuálnímu obtěžování polských školaček, reagoval okamžitě polský ministr vnitra Joachim Brudziński prohlášením, že se celou věcí zabývá a že je zahájeno vyšetřování celé kauzy.

V reakci na zveřejněné tvrzení se také vyjádřila polská ministryně školství Anna Zalewska, která veřejnosti sdělila, že se celou věcí také zabývá, a nařídila kontrolu aktivit Euroweek Foundation – School of Leaders. Představitel významné konzervativní křesťanské organizace hájící práva rodičů Ordo Iuris Bartosz Lewandowski oznámil na svém twittrovém účtu, že ve věci bylo již podáno trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu a ohrožení dětí.

Fotografie z letošní akce EuroWeek zveřejnila na svém twitterovém účtu například reportérka katolického rádia Maryja Zuzanna Dąbrowska s komentářem, že dospělí muži líbají a objímají dospívající dívky, což vyvolává úzkost a otázky, o co jde v projektu Euroweek. Polský lokální politik Dariusz Matecki ze strany Právo a spravedlnost zveřejnil krátké video, na kterém jedna z účastnic Euroweekendu popisuje, jak její spoluúčastnici měl jeden ze zahraničních účastníků posílat videa, jak masturbuje.

K případu se již vyjádřil i poradce polského prezidenta, prof. Andrzej Zybertowicz, kerý řekl, že je potřeba vyšetřit, jestli se nejedná o případ zneužití polských dívek zahraničními dobrovolníky, a poukázal na to, že kdyby se jednalo o obvinění katolických kněží, tak by média byla mnohem hysteričtější a útočnější.

Polská nadace Euroweek vydala tiskové prohlášení, v němž odmítla veškerá obvinění a zdůraznila, že studenti jsou po celou dobu pobytu pod dohledem učitelů či rodičů. Podle nadace je cílem mediální kampaně ji zničit a očernit dobrovolníky spolupracující s nadací. Jak řekl předseda správní rady nadace Adam Jaśnikowski, jejich nadace se stala „cílem extrémní manipulace“. Představitelé nadace také podali trestní oznámení, neboť byli zaplaveni desítkami nenávistných zpráv.

Podle webu Wirtualna Polska se na obranu činnosti projektu Euroweek Foundation – School of Leaders ozvali i někteří jeho studentští účastníci s tím, že během jeho absolvování nezažili žádné obtěžování apod. Založili i na sociální síti Facebook stránku na podporu projektu Save Euroweek.

Jak dále zjistila polská média, tak mnohé školy začaly odstraňovat ze svých webových stránek informace a fotografie o účasti na projektu Euroweek. Byť se například novináři z redakce Wirtualna Polska snažili některé ze škol kontaktovat a zjistit, proč najednou fotografie a informace odstraňují, nedostalo se jim z mnoha škol žádné reakce.

Z těch, kteří se vyjádřili, například paní Bożena Zamkotowicz ze školy v Kuźnií Raciborské řekla, že neměli žádné informace o problémech na projektu Euroweek po dobu několika let, co se na něm podílejí, a na projektu nenašly žádné závady ani školské orgány, které před zapojením do projektu jejich škola oslovila. Ovšem dle vedení této školy do vyšetření celé kauzy přestanou jejich děti na akce Euroweek Foundation – School of Leaders jezdit. V případě, že se obvinění nepotvrdí, tak škola velice ráda opět účast na aktivitách obnoví.

Jak upozorňuje web Wirtualna Polska, starší muži z fotografií kolujících na internetu měli být učitelé anglického jazyka, ovšem analýzou veřejně dostupných videozáznamů z kritizovaných aktivit Euroweek Foundation – School of Leaders bylo zjištěno, že mnozí z těchto starších mužů mají s angličtinou vážné problémy a ovládají ji velice špatně. Naopak je vidět, že záměrně vyhledávají co nejbližší kontakt s mladými děvčaty.

Projekt Euroweek je celoevropskou aktivitou a je organizován i v České republice. Například na webu Gymnázia a střední odborné školy Rokycany se v informační brožuře k projektu píše: „Euroweek je mezinárodní setkávání učitelů a studentů zemí Evropské unie. Počátky Euroweeku sahají do roku 1992, kdy belgický učitel Jean-Pierre van Wijnsberghe vytvořil základní koncept tohoto projektu a v tomto roce se také v Belgii první ročník Euroweeku uskutečnil. Počínaje tímto rokem se sjíždějí do jednoho z hostitelských měst skupiny studentů a pedagogů z jednotlivých zemí Evropské unie. Každá země je vždy reprezentována jednou střední školou.“