Piráti: A bude se dealovat!

Piráti: A bude se dealovat! Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Zhulení Piráti: Bartoš a spol. totálně zkompromitovali myšlenku legalizace marihuany

Pirátská strana předložila návrh legalizace marihuany. Mimo jiné také chtějí, aby se smělo dealovat. Tento požadavek znamená obrovskou nahrávku zastáncům represe, kompromituje desítky let úsilí o legalizaci pěstování a držení konopí pro vlastní potřebu a staví celé legalizační úsilí Pirátů do jiného světla. Měli by si vyjasnit, jestli jim jde o svobodu, nebo o svobodu dealerů.

Myšlenka legalizace marihuany není nic objevného – nikdo nikdy totiž nepředložil žádný racionální argument, proč by měla být zakázaná. Na druhou stranu není dobré, aby se ve společnosti šířila jakákoliv droga více, než vyvolává přímá poptávka uživatelů. A distribuce čehokoliv s sebou téměř vždy nese reklamu a tlak na zvyšování spotřeby.

Legalizace pěstování a užívání marihuany – drogy s nižším rizikem než alkohol – pro vlastní potřebu zbavuje lidi, kteří jejím kouřením nijak neškodí společnosti a nedělají nic, co by škodilo okolí, zbytečného a nespravedlivého strachu. Legalizace dealování trávy však přináší obrovská rizika tlaku na růst spotřeby, a tak je celospolečensky mnohem přínosnější a méně rizikové, aby zůstalo v šedé zóně.

Piráti: Ať je legální dealovat!

Pirátská strana předložila do Sněmovny – po roce „příprav“, které zaberou hodinu – „Zákon, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů“. Jeho § 24c říká: „Bez povolení k zacházení může pro vlastní potřebu pěstovat rostlinu konopí, zpracovávat konopí, přechovávat konopí nebo produkty z konopí a bezúplatně jinému předat konopí nebo produkty z konopí jen fyzická osoba starší 18 let, bezúplatně předá jiné fyzické osobě starší 18 let.“ Ale také má být podle pirátského zákona legální, když někdo „bezúplatně předá jiné fyzické osobě starší 18 let nejvýše 30 g sušiny konopí nebo z tohoto množství získané produkty z konopí.“

A touto větou pánové s dredy de facto pohřbili čtvrt století nejen mé práce, ale také práce obrovského množství odborníků i aktivistů, kteří se ve věci legalizace angažovali, aniž by za to jako pirátští poslanci brali poslanecké platy z našich daní. Představa, že nápad legalizovat dealování trávy projde veřejností a parlamentem, je dětinská a hloupá. Stejně tak představa o „bezúplatném předání třiceti gramů konopí“ (to je objem marihuany v dnešních pouličních cenách za 7 500 Kč) patří opravdu jen do fantazijně-komunistického světa dezorientovaných aktivistů se zplstnatělou rohovinou na hlavě.

Legalizace držení a pěstování je představitelná jen v případě, že se zcela vyhne jakékoliv distribuci, dokonce i v gramovém množství – natož pak v množství třicet gramů. Plně legální není nákup marihuany ani v cofeeshopech v Holandsku, fungují de facto v šedé zóně a třicet gramů je tolik, že vám je tam opravdu neprodají. A i v Holandsku, v Amsterodamu, musíte pro třicet géček za ilegálním dealerem.

Představa, že by takový návrh v Česku přijala veřejnost, či dokonce parlament, je úplný nesmysl. Stejný jako „bezúplatné předání“. I v naší generaci, kdy se ještě tráva nekupovala, nebylo to „zboží“, ale pěstoval vám ji kamarád na venkově na kompostu, jste mu přivezli basu vína nebo dva litry whisky, když jste si jeli na podzim pro sklizeň. A musím přiznat, že bych musel být opravdu hodně zhulený, abych si myslel, že někdo – s výrobními náklady 20–30 Kč na gram – pěstuje ve sklepě pod lampou indoor, platí proud, hnojiva a semena, denně se o kytky stará a pak po malých třicetigramových pytlíčcích zdarma distribuuje z vrozené drogové dobročinnosti.

Skóre Pirátů: Plná kompromitace legalizace

To, že by někdo „zdarma distribuoval“ třicetigramové sáčky, nespolknou ani mentálně nejpomalejší poslanci od pana Okamury. Jasně, bezúplatně míněno bez účtenky, jsme v Čechách. Popravdě na takovou myšlenku nemusí být člověk ani okamurovec, stačí trochu vědět, jak to u nás obvykle chodí. Se vším.

Piráti tedy svým návrhem dosáhli jediného: Široká veřejnost včetně poslanců si nyní bude myslet, že snahy o legalizaci marihuany jsou snahami o legalizaci šmelení s marihuanou. A veškerá diskuse na téma skončí, neboť bude kvůli Pirátům celá idea legalizace nadlouho úplně zkompromitovaná. Nejméně do té doby, než panu Bartošovi následkem stařeckého plešatění slezou dredy a on po zásluze odejde jako správný pirát na důchod do Karibiku. A na to si bohužel ještě dlouho počkáme.