Kluci se po roce ve funkcích rozhodli, že už začnou něco dělat...

Kluci se po roce ve funkcích rozhodli, že už začnou něco dělat... Zdroj: Profimedia.cz

Piráti: Jsme jako oni. Nepracujeme

Program Pirátské strany obsahoval bod „legalizace marihuany“, a já byl šťastný, že má konečně náš parlament subjekt, který má tento bod výslovně v programu. Po čtvrt století, kdy jsem byl v zemi na tu myšlenku skoro sám, se mi dost ulevilo. Nyní však vidím, že šlo o předvolební slint, a skutek Pirátům utek.

Legalizace marihuany nikoho dnes příliš nepálí, policie se chová rozumně a nevede válku proti uživatelům, nýbrž zcela oprávněně stíhá gangy velkopěstitelů spadající do kategorie „mezinárodní organizovaný zločin“. Situace je však křehká, nemá přímou oporu v zákoně, a stačí, aby se do klíčové policejní funkce dostal nějaký Serpico, a může vypuknout válka proti uživatelům. Proto by bylo opravdu načase trávu pro vlastní potřebu legalizovat.

I objevili se Piráti a Bartoš měl dredy. Takže jej zvolili všichni spoluobčané, kteří začali hulit ve dvanácti, zblbli z toho a dorostli volebního práva. Bartoš má dredy. Takže jej osoby nesoucí následky užívání konopí v pubertě volili na základě mentální heuristiky.

co znamená mentální heuristika, „uvažování od oka“? Iracionální a dětská metoda rozhodování, které podléháme, abychom si rozhodnutí urychlili a zjednodušili. Jako první je popsal Amos Tversky a Daniel Kahneman (ten druhý za to dostal Nobelovu cenu). Kromě toho, že mentální heuristiky usnadňují kognitivní procesy při rozhodování, generují zároveň větší šanci na chybu. Jsou jimi především heuristika reprezentativnosti. Čím více se daná událost / objekt / osoba podobá prototypu dané kategorie, tím větší je pravděpodobnost, že do ní patří. Piráti se huličům líbili, protože byli vizuálně podobní, „vypadali jako huliči“ a říkali, co chtěli huliči - voliči slyšet. Hlavně to, že nejsou jako „oni“ - klasické politické strany. Ukazuje se, že jsou.

Byli i politici...

Ano - v minulosti tu byli jedinci v politice, které racionální protidrogová politika (jíž je legalizace konopí nedílnou součástí) zaujala natolik, že něco udělali - vykonali konkrétní činy. Jediná politická strana, jejíž politici někdo pro legalizaci něco udělali, však byla ODS. Ale žádný z nich neměl dredy. Toleranci k držení malého množství pro vlastní potřebu prosadil především Ivan Langer, z jehož iniciativy vznikla vědecká skupina hodnotící dopady represní takzvané Severovy novely z roku (tuším) z roku 1996.

Zprávě (cca z roku 1999 - 2000) se říkalo PAD (Projekt analýzy dopadů Severovy novely) a byla prvním krokem ke zrušení války proti drogám prosazované lidovci. Jejími klíčovými autory byli vědci - Tomáš Zábranský, Viktor Mravčík a další. Druhý politik ODS prosazující legalizaci marihuany ve Sněmovně byl poslanec ODS František Pejřil, který dostal novelu na toto téma do prvního čtení do Sněmovny (někdy po přelomu tisíciletí) a a stálo ho to politickou kariéru.

Co udělali Piráti?

Piráti ve Sněmovně rok nedělali nic. Pak jako jedinou aktivitu ve věci letos v létě spustili debatní server o legalizaci regulacekonopi.cz. Připomínám, že první server o legalizaci - grower.cz - byl spuštěn neplacenými aktivisty (Karel Minx) v roce 2 000 a dodnes běží. Debata o legalizaci tam probíhá 18 let, je veřejně přístupná, a obsahuje zcela vyčerpávající množství informací.

Pirátský debatní server, který nikdo nezná, je v tomto kontextu úplně zbytečný, ale je skoro zadarmo. Přijde na 1 500 korun a hodinu nenáročné programátorské práce. Mám hodně podobný o šnecích, tak to vím přesně. 4. září 2018 pirát Vymazal do médií uvedl, že Piráti budou o návrhu zákona legalizace, který připravují, diskutovat i s odborníky. Do Sněmovny by podle něj chtěli předložit konečnou verzi někdy koncem října. 6. listopadu 2018 sdělil pirát Bartoš - ten je nejvíc Pirát ze všech, protože má nejdelší dredy - že budou návrh zákona předkládat do týdne. Pro Piráty měsíc sem nebo tam nehraje roli, oni jsou free. Pak novelu fakt předložili, že nekecaj.

Její těžiště tkví ve větě: „Bez povolení k zacházení může pro vlastní potřebu pěstovat rostlinu konopí fyzická osoba starší 18 let, pokud pěstuje nebo zpracovává nejvýše pět rostlin konopí a přechovává nejvýše 1250 g sušiny konopí.“ Tedy ve větě, kterou jsem napsal ve svém prvním článku o legalizaci, který se jmenoval „Chceme legalizovat marihuanu“ a vyšel v roce 1990.

Piráti k té neobjevné myšlence ani za třicet let a ani za platy poslanců nedokázali nejen nic přidat, ale ještě trvalo rok, než ji dokázali hodit na papír do podoby zákona. Prostě - časové náklady Pirátské strany na plnění klíčového bodu jejich programu za rok ve funkcích činily asi dvě, a možná i tři hodiny. Celkem, od voleb. Pirátů je v Poslanecké sněmovně celkem dvacet dva. Sedí tam přes rok. Průměrný poslanecký plat včetně příplatků činí dle idnes 94,1 tisíce korun hrubého měsíčně. Slušný.

Romance o plstnatění vlasů

Přestože muže pracně a soustředěně pečující o své ochlupení, opravdu nemusím, nemám nic proti dredům - na ženách. Dokonce jsem před lety měl s jednou dredařkou románek. Nesmrděla - jinak by nic nebylo. Ale mám proto představu, co se musí dělat, aby dredy nesmrděly - a panu Bartošovi nesmrdí, mluvil jsem s ním osobně. Takže ty knoty z nečesaných vlasů - aby jí nesmrděly - moje dredařka každý zvlášť myla, otírala, napouštěla olejem, a pak nakonec leštila. Takže péče o dredy jí - a u ženy je to naprosto v pořádku - zabrala asi hodinu denně.

Kdyby tedy pan Bartoš denně věnoval stejnou péči jako své zplstnatělé rohovině na hlavě práci, za kterou je placen, a plnil program, za který byl zvolen - kdyby místo česání denně něco hodinu dělal pro legalizaci marihuany - tak už tu máme od léta cofeeeshopy. Nestalo se tak. Piráti jsou totiž v úplnosti „jako oni“ - mají stejné nešvary jako klasické politické strany, slibují a za naše peníze nepracují. Ale že mají dredy, tak je máme všichni rádi.