Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády (3.12.2018)

Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády (3.12.2018) Zdroj: ČTK

Bohumil Pečinka: Politicky rozdělené Česko aneb Babiš a ti druzí

Volební průzkumy z posledních dnů potvrdily, že česká politická scéna se rozpadá na dva světy: babišovský a ten druhý.

Babišovský blok se vytvořil na bázi dnešní vládní koalice (ANO, ČSSD, KSČM) v závěsu s Okamurovou SPD. Uvnitř probíhá koncentrace voličů na jednosměrné trase ode všech politických stran k Babišovi. Poslední dva odhady volebních výsledků ANO (32,5 a 35 procent) naznačují, že hnutí při své těžbě brzy narazí na tvrdá jádra voličů ČSSD, KSČM a SPD. Pak už nebude kde brát.

Navíc je pravděpodobné, že další nárůst ANO bude znamenat propad jeho koaličních partnerů pod pět procent. ANO se tak může dočkat hořkého vítězství bez koaličních partnerů.

Z volebního modelu agentury Kantar vyplývá, že je tu ještě druhý blok. Ten se rozpadá na strany liberálnější (Piráti, STAN, TOP 09) a konzervativnější (ODS, KDU-ČSL). Jejich společným jmenovatelem je odpor proti babišovskému výkonu politiky, což jim zajišťuje určitou pozornost.

Aby došlo ke zlomu a tento blok převážil, musí lidem nabídnout přesvědčivou ekonomickou a sociální alternativu k všezahrnující nabídce ANO. Stručně řečeno jiný příběh. Například o laskavé společnosti bez zbytečných regulací a daňového násilí, která je zároveň sociálně ohleduplná.

Jednou ze stran nebabišovského bloku, která se o něco takového bude pokoušet, jsou lidovci. Po osmi letech odejde v březnu 2019 z čela strany předseda Pavel Bělobrádek a druhá nejstarší politická strana bude hledat jinou orientaci. Na funkci předsedy se zatím hlásí tři muži. Exministr zemědělství Marian Jurečka, mistr malých PR úspěchů na sociálních sítích. Má pověst činorodého muže, který se svého času zapletl s Babišem a jako ministr šel na ruku jeho ekonomickým zájmům.

Pak je tu Marek Výborný, jeden z nejaktivnějších poslanců ve sněmovně, který si už po roce parlamentního působení vydobyl respekt, ale chybí mu prověření časem. A nakonec současný místopředseda Jan Bartošek, představitel konzervativnějšího křídla. Žádný velký mediální zjev, ale poslanec s pověstí toho, kdo se umí dohodnout a drží slovo.

Dosavadní předseda Bělobrádek se pozitivně zapsal do stranické historie tím, že rozředil dosavadní DNA strany. Do té doby vedení KDU-ČSL sice slovně hlásalo vysoké hodnoty, ale vše nakonec skončilo v příštipkaření a pragmatickém směňování funkcí se silnými hráči.

Když se ale Bělobrádek zklamal v bývalé vládě s ČSSD a ANO, řekl, že už s Babišem nepůjde – a skutečně nešel. A to přesto, že mohl obnovit původní koalici a získat ministerské funkce.

Vždycky se také snažil, aby v KDU-ČSL nepropukl zničující boj stranických křídel. I tahle pnutí dokázal vybalancovat a zaměřil lidovce na bioetická témata, obranu rodiny a místních společenství. Jeho nástupce má na co navazovat.

Text vyšel také na webu E15.cz >>>


Jste unaveni Andrejem Babišem? Odpočiňte si u politicko-satirické deskové hry a chyťte si svého Bureše. Hra humorně upozorňuje na absurdity z naší politiky, rozšíří vaše vědomosti a zároveň se u ní pobaví celá rodina.

Objednávejte na Chytteburese.cz a uveďte kód #reflex >>>