Babiš vzal Macrona také na Karlův most (27.10.2018)

Babiš vzal Macrona také na Karlův most (27.10.2018) Zdroj: Blesk / Karel Kopáč

Patříme přesně nikam. Proč se Babiš v Evropě chová jako chameleon?

Když si prohlédnete fotky Andreje Babiše s evropskými politiky za poslední rok, můžete získat dojem, že český premiér je nějaká globální celebrita. Fotí se s ním největší eurolídři od Angely Merkelové po maďarobijce Guye Verhofstadta, o pár měsíců později se zas usmívá na večeři s maďarským premiérem Orbánem, který ho v pátek navštívil v Praze. Jak dlouho mu chameleoní taktika vydrží?

V srpnu tohoto roku vedl Babiš dnes už pozapomenutý spor s italským premiérem Contem o přijetí pár desítek migrantů do Česka. Tehdy o sobě mluvil jako o silně protiimigračním politikovi, prorokoval triumf odporu k migraci v příštích volbách do europarlamentu. Dlouho dopředu oznámil, že kampaň pro eurovolby povede sám osobně, a to právě kvůli migraci, ve které prý bojuje proti evropským elitám.

O pár měsíců dřív vyvěsil na Facebooku fotku s belgickým europoslancem, šéfem evropské liberální (víceméně proimigrační) frakce Guyem Verhofstadtem. S tím se „kamarádí“ dlouhodobě, Verhofstadt Babiše drží u sebe ve frakci, loni mu gratuloval po vítězných volbách a nedávno mu zase kryl záda v rozhovoru pro český Deník N. Jak chce tedy Babiš v evropských volbách přispět k vítězství odpůrců migrace, když sám přisypává poslance do koše proimigračních liberálů a navzájem se s nimi podporuje?

A co víc, není to jen v Česku spíš neznámý Verhofstadt, kdo Babišovi dělá evropského advokáta. Na radiu Europe 1 se za něj nedávno postavil dokonce francouzský prezident Macron. Odmítl ho házet do jednoho pytle s šéfy vlád Polska a Maďarska, Babiš je podle něj „politik, který pochází z občanské společnosti a který není součástí tohoto myšlenkového proudu.“ Někdo lidem Babišova typu říká oligarchové, někdo ekonomičtí zm*di, pro Macrona je to občanská společnost.

S maďarským premiérem Orbánem si Babiš, jak se zdá, taky rozumí. Naposled ho navštívil v srpnu, tento týden přijel Orbán na oplátku do Česka. Ve stejnou dobu jezdí po Bruselu Orbánem vyslané billboardy, kde se píše, že Verhofstadt je vítač teroristů. A Budapešti zas projíždí auta s protiorbánovskými billboardy, za kterými stojí Verhofstadt. Evropský parlament vyhlásil s přispěním hlasu Babišových poslanců Orbánovi něco jako válku a český premiér i v téhle otázce dokáže zůstávat přesně uprostřed. Nebo spíš nikde.

A takhle by se dalo pokračovat dlouho. V začátcích migrační krize Babiš třeba vůbec neodmítal uprchlíky, naopak tvrdil, že by mohlo jít o užitečnou novou pracovní sílu. Co říká dnes, to už víte. Pro Babiše je chameleoní politika osobně výhodná, dobré jméno v Evropě potřebuje pro byznys, fotky s Orbánem zas pro preference. Zbývá otázka, jestli je výhodná i pro Česko.