Princ Charles při návštěvě zemí západní Afriky

Princ Charles při návštěvě zemí západní Afriky Zdroj: ČTK

Princ Charles při návště zemí západní Afriky
Princ Charles při návště zemí západní Afriky
Princ Charles při návště zemí západní Afriky
Princ Charles při návště zemí západní Afriky
Princ Charles při návště zemí západní Afriky
8
Fotogalerie

Princ Charles by měl po smrti matky dát podnět ke zrušení monarchie. Narovnal by zločiny minulosti

Následník britského trůnu princ Charles v listopadu navštívil západní Afriku. Otrokářství, které v oblasti Britové po staletí provazovali, podle něj ve světové historii zanechalo nesmazatelnou stopu. Hrůznost této kapitoly dějin by slovy Charlese „neměla být nikdy zapomenuta“. S tím se nedá, než souhlasit. Problém ovšem tkví v tom, že na cestě ke skutečnému narovnání vztahů mezi Británií a jejími bývalými koloniemi představuje čekatel na obsazení nejvyšší pozice ve společnosti stojící stále na ranně středověkých základech, zásadní překážku.

PR oddělení Buckinghamského paláce má v poslední době napilno. Svatby střídají okružní cesty členů královské rodiny po zemích Commonwealthu, přičemž vše je vždy zalito sluncem, úsměvy a vzájemností, kterou umí Windsorové tak bravurně demonstrovat. Lídři britského společenství národů letos rozhodli, že bude organizaci po Alžbětě II. vládnout její syn Charles.

Důraz v programu prince z Walesu je proto nyní více kladen na zahraniční návštěvy. Několik dnů před svými sedmdesátými narozeninami tak se svou manželkou Camillou cestoval po zemích západní Afriky. V oblasti diplomacie není žádný nováček. Projevům týkajícím se průsečíků britských a západoafrických dějin nešlo navzdory potenciální výbušnosti tématu nic vytknout.

Vévodkyně Meghan a princ Harry mají syna >>>

V čem je tedy problém? Napoví nám krátké zamyšlení se nad fotografiemi z návštěvy. Pod vrstvou dobré nálady, která nemusí být nutně hraná ani jednou ze zúčastněných stran, leží vrstva dusivého bláta dějin sociálních nerovností a rasismu, jež princ Charles s Camillou ve svých bílých, koloniální éru evokujících, oděvech, chtě nechtě reprezentují.

Sypání si popela na hlavu ve stylu „co jsme dělali, bylo hrozné, ale teď vám tady pomůžeme chránit přírodu“, je proto zcela nedostatečné. Monstróznost zločinu, kterého se Britové dopustili na miliónech Afričanů odvlečených během staletí do Ameriky a Karibiku, by mohla být odčiněna pouze zřeknutím se instituce, jež stála na jeho prapočátku.

Princ Harry má syna, Meghan porodila brzy ráno >>>

Zrušení britské monarchie a nastolení republikánského řádu by pro spolupráci v rámci Commonwealthu, ke které Windsorové svým dlouhodobým angažmá přispívají, jistě znamenalo ránu. Roajalisté by navíc namítali, že takový čin minulost nezmění a vzdálí Brity a jejich koloniální přátele od pozitivních odkazů impéria a ekonomických vazeb, ze kterých mohou dnes profitovat všichni. Takové přemýšlení je ale chybné.

Zrušení monarchie by totiž představovalo tolik důležitý mentální rozchod s minulostí. Odnaučilo by lidi shromažďovat se kolem cest a klanět se potomkům králů, kteří utlačovali a vykořisťovali jejich předky. Těžko si představit, co lepšího by princ Charles mohl Západoafričanům, ale vlastně i občanům Británie, u příležitosti svého nástupu na trůn věnovat. Svobodu a bratrství už mají, tak teď ještě tu rovnost.