Muž na sedadle spolujezdce není traktorista, ale prezident republiky Miloš Zeman

Muž na sedadle spolujezdce není traktorista, ale prezident republiky Miloš Zeman Zdroj: Zbyněk Pecák

Zeman v dodávce aneb Když je prezidentem traktorista…

Pokud má časopis tak dobré fotografy jako Reflex, mají píšící hodně pohodlný život. Pokud náš paparazzi Zbyněk Pecák udělá takovou fotografii pana prezidenta, jakou pro Reflex udělal tuto sobotu, má už píšící redaktor jen starost, aby byl hodně vtipný. Vše podstatné už totiž bylo řečeno na fotce.

Je jistě povrchní hodnotit člověka podle vzhledu, ale nejen autor tohoto článku je povrchní. Jak prokázal nositel Nobelovy ceny David Kahneman, až 98 procent našich rozhodnutí není racionální, ale je založeno na kognitivní heuristice. Lidově řečeno – od oka. A tak když nějak vypadá prezident republiky, tak to prostě informaci nese a ostudu dělá.

Jsem znalec českého venkova, již čtvrt století skoro každý týden, někdy i dvakrát, vyjíždíme na reportáž do českých luhů a hájů, obědváme ve venkovských restauracích, kávičkujeme ve venkovských hospodách, hovoříme s venkovskými lidmi a já mám za těch pětadvacet let venkov opravdu nakoukaný. A tak o něm mám naprosto realistickou představu. Takže podobně jako většina Pražáků soudím, že na venkově žije trochu jiná populace než ve velkých městech.

Ale na rozdíl od většiny Pražáků mám řadu těch venkovských lidí opravdu rád, i když většinou nejsou tak vzdělaní a noblesní jako městská populace. Ale jsou často mnohem zemitější, upřímnější a méně pokrytečtí. Když vás nemají rádi, tak vám to řeknou rovnou, a ne až za vašimi zády. Takže jsem s venkovany celkem v pohodě, ale znám je.

Fotografie Zbyňka Pecáka je v tomto kontextu dokonalou sociologickou sondou. Na fotce té dodávky je totiž okometricky, kognitivní heuristikou uchopeno, skupina venkovských traktoristů, kteří jedou na pole. Případně, je-li čas žní, by to mohli být i kombajnéři. Úplně nejvíc rozumí traktorům, v době žní pak i kombajnům, ten traktorista na sedadle pro spolujezdce vedle řidiče.

Je na něm na první pohled poznat, že orá už dlouhá desetiletí a ví o traktoru úplně všechno. Je jedním z tisíců, možná desetitisíců úplně stejně působících traktoristů na českém venkově. Je to typický příklad obyvatele venkova zaměstnaného v zemědělské výrobě. A při podrobnějším prozkoumání fotky zjistíte, že to není traktorista, ale prezident republiky. Jede do Lán na jednání se svým týmem energetických expertů. Sobota 20. října 2018.

Vše vysvětleno!

Pecákova fotka vysvětluje všechny Zemanovy kroky. Novičok. Korunovační klenoty. K**da sem i tam. Prostě všechno. Ano, toto je chování traktoristy. Ano, ten muž, který ta slova pronesl, vypadá a působí jako traktorista. Přesně takto by se v prezidentském úřadě choval i jakýkoliv jiný traktorista.

Takže je po záhadě – hradní politika vypadá tak, jak vypadá, protože se Miloš Zeman v úplnosti proměnil ve svého venkovského voliče a působí a chová se do všech detailů jako traktorista. Takže zbývá jediná otázka: Jak se z váženého prognostika stal mentální a vizuální traktorista? Že by touha po moci?