Nad tureckou ekonomikou se smráká, dluhy začínají být nesplatitelné, lira se propadá

Nad tureckou ekonomikou se smráká, dluhy začínají být nesplatitelné, lira se propadá Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Politici a bankéři poslali Turecko do výprodeje. Nejvyšší čas vyrazit na dovolenou! Sleva je 40 procent

Pokud jste ještě letos nebyli u moře a přemýšlíte nad tím, zauvažujte nad Tureckem. Nejenže je to krásná země a z Prahy létá celá řada levných spojů, ale světoví politici a centrální bankéři se rozhodli poslat dovolené v Turecku do výprodeje. Sleva na pobyt je krásných 40 procent. Přesně o tolik se propadla hodnota turecké liry během tohoto roku.

Najít jeden důvod, proč se lira propadla, je obtížné. V Turecku se pokazilo téměř všechno, co mohlo.

Klíčovými herci v tureckém dramatu jsou prezident Erdoğan, turecká centrální banka a Donald Trump. Vedlejší, ale důležitou roli odehrál i americký pastor Andrew Brunson, kterého Turecko zadržuje kvůli podezření ze špionáže.

Americký prezident se rozhodl potrestat Turecko za jeho zadržení způsobem, který je mu v poslední době velmi blízký. Donald Trump vedle finančních sankcí vůči dvěma tureckým ministrům zvýšil cla na dovoz turecké oceli a hliníku.

Turecké hospodářství

To samo o sobě měnu na lopatky nepoloží, ale přišlo to v době, kdy investoři delší dobu vyprodávali tureckou liru kvůli pokračující vysoké inflaci a strachu z ekonomické recese. Ceny v Turecku meziročně vyrostly o 15 procent a akciový trh se propadnul o 17 procent. Vláda si nyní půjčuje za 18 procent, a je tak pro ni těžší se zadlužit a ekonomiku na chvíli nakopnout.

Spirála se roztočila a padající měna navíc vyděsila zahraniční investory, kteří přestávají věřit, že by soukromí dlužníci dokázali splatit své dluhy v eurech či dolarech, které si dříve půjčili. Celá třetina bankovních půjček v Turecku je v cizích měnách. Když se měna propadne na polovinu, na dluh v cizí měně musí Turci reálně splatit dvakrát tolik. A to může být likvidační.

Obvykle v podobných situacích zasáhne centrální banka a zvýší úrokové sazby. Vysoké úroky by lákaly investory, kteří by začali znovu tureckou liru nakupovat. Centrální banka to ale neudělala, pravděpodobně přímo na politickou objednávku prezidenta Erdoğana. Ten veřejně odmítá zvyšování úrokových sazeb a centrální banka ho zjevně poslouchá. Nelíbí se mu, že by zvýšené sazby přiškrtily ekonomiku. To se nelíbí žádnému politikovi, jelikož rostoucí nezaměstnanost a nižší výkon ekonomiky obvykle zasáhne jejich popularitu a mění výsledky voleb k jejich neprospěchu. Je to hezký příklad toho, proč je dobře, když jsou centrální banky nezávislé.

Jak pomoci Turecku

Co s tím? „Jestli oni mají své dolary, my máme svůj lid, svého boha,“ prohlásil Erdoğan a vyzval Turky, aby prodávali dolary a nakupovali liry. Kdo by ale dobrovolně rád přicházel o peníze? I když to dělá pro prezidenta a boha? Plán zatím nevychází.

Malou pomoc padající ekonomice ale může přinést i český turista. Pokud se rozhodnete vyrazit na konec prázdnin do Turecka, bude vám stačit vyměnit mnohem méně korun, abyste si užili stejně zábavy jako turisté v loňském roce. Nákupem lir měnu posílíte tak, jak by to udělali Turci, kdyby poslechli svého prezidenta. Na záchranu to stačit nebude, ale Turci se zlobit nebudou a vy si užijete exotickou dovolenou s hezkou slevou.

Autor je hlavní ekonom Roklen.