Tygr

Tygr Zdroj: David Kundrát

Lidovci patří jen do státní zoo. Všechny ostatní zakázat

Kauza zabíjení tygrů na jídlo v Zooparku Bašť už se projevila i v Parlamentu. Lidovci totiž přišli s návrhem na změnu zákona. Jeho nová podoba má mimo jiné zakázat soukromým subjektům mít zoologické zahrady — ty by dle něj mohl provozovat jen stát, kraje nebo obce. Předkladatel Jan Bartošek si pak na Twitter napsal následující: „Odmítám, aby Česká republika byla známa tím, že se zde chovají tygři nebo ohrožená zvířata, aby se z nich vařily masoxové kostky pro Číňany.“

Lidovcům se nezdá, že by zoologické zahrady mohl provozovat kdekdo. Jenže ve skutečnosti je získání licence už dnes hodně přísné. Podle ministerstva životního prostředí všechny zoo podléhají přísné a pravidelné kontrole, musí vykazovat vědeckou a osvětovou činnost a podobně.

Podle Bartoška ale kromě státu, krajů a obcí není nikdo jiný schopen zajistit dlouhodobou finanční a odbornou garanci pro provoz zoo. Bartošek se sice brání, že jeho návrh nic nezakazuje (pouze umožňuje používat označení zoo výhradně zahradám, které provozuje stát, kraj nebo obec), a když chce někdo doma chovat tygra, tak může. Jaký to pak ale má celé smysl?

Je to určitě ošklivá věc, zabíjet chráněná zvířata kvůli lidské nenažranosti. Ale za neoprávněné zabíjení tygrů už bylo několik lidí obviněno a soud na ně uvalil vazbu. Zákon na takové případy tedy už je. Hotovo dvacet. Na co další?

Podle stejné logiky by šlo navrhnout několik dalších podobných zákonů. Namátkou:

Ať automobily smějí jezdit jen policisté (nejlépe pouze dopravní), protože nikdo jiný není s to zajistit větší bezpečnost na silnicích. Odmítám, aby ČR byla známa tím, že tady lidé umírají pod koly aut jen proto, že chtěli někam jet.

Ať k maturitě chodí jen učitelé, protože nikdo jiný není schopen zajistit dostatečně dobré výsledky zkoušek. Odmítám, aby ČR byla známa tím, že tady pětina středoškoláků neobstojí ve zkoušce dospělosti jen proto, že se neučili nebo že je to nezajímalo.

Ať veškerý chov zvířat provozuje jen stát, kraje a obce, protože to jsou jediné instituce schopné zajistit dlouhodobou finanční a odbornou garanci chovu a zamezit týrání. Odmítám, aby ČR byla známa tím, že tady chová zvířata kdekdo jen proto, že chce.

Ať soukromé podnikání vůbec provozuje jen stát, kraje a obce, protože to jsou jediné instituce bojující proti daňovým únikům. Odmítám, aby ČR byla známa tím, že tady podniká kdejaký soukromník jen proto, aby vydělal.

Ale to už bylo.

Desatero

Připomínám, že v roce 2002 v pražské zoo nepřežilo povodně 134 zvířat. Bez ohledu na skutečné nebo domnělé viníky jim nepomohl ani fakt, že zoo je provozována městem Praha.

Kde se vlastně bere ta potřeba mít na každou jednotlivou věc zákon? A nový zákon, kdykoliv se něco stane? A kde se to bere zrovna v křesťanských demokratech, kteří by měli chodit, ukazovat desatero a říkat: Hle, tohle stačí, jak prosté. A kde se v nich bere to přesvědčení, že stát je ten nejlepší hospodář a garant dobra?

Až zase příště bude mít někdo potřebu přijít s novým zákonem, prosím, ať jím zakáže stavět hnízda lidem. Odmítám, aby ČR byla známa tím, že se tady stavějí čapí hnízda ne na komíně, ale na dotacích. Díky!