Generál Francisco Franco (uprostřed) a italský vůdce Benito Mussolini v Itálii v roce 1941.

Generál Francisco Franco (uprostřed) a italský vůdce Benito Mussolini v Itálii v roce 1941. Zdroj: Profimedia

Levice ve Španělsku exhumuje Franca. Monstrózní pomník má jako jediný diktátor v Evropě

Nový španělský premiér Pedro Sanchéz, jenž se ujal úřadu poté, co vládní koalice v červnu vyjádřila nedůvěru Marianu Rojoyovi, zahájil kroky nutné pro exhumaci těla generála Francisca Franca. Ten byl po své smrti v roce 1975 pohřben v Údolí padlých nedaleko Madridu. Místo, které je prakticky masovým hrobem obětí občanské války, má symbolizovat národní smíření. Kvůli brutálním represím Francova režimu je však spíše výsměchem současného demokratického Španělska.

Občanská válka mezi republikány a frankisty, jež se odehrála mezi lety 1936 a 1939, rozděluje španělskou společnost napříč generacemi dodnes. V zemi prakticky neexistuje konsenzuální výklad moderních dějin. Stavění brutalit, kterých se dopustila během války levice, naroveň brutalitám, které měl na svědomí Franco, je pro pravici maximálním teoretickým kompromisem.

Renomovaní historici však již dlouhá desetiletí upozorňují, že za srovnatelné činy obou stran rozhodně být považovány nemohou. Jedním ze základních rozdílů mezi excesy, ke kterým docházelo v rámci válečného martyria, je, že na republikány ovládaných územích k nim docházelo navzdory rozkazům velitelů, zatímco pro falangisty byla cílená brutalita oficiální politikou.

Často zapomínaným faktem je také to, že více lidí zemřelo po konci občanské války než v jejím průběhu. Popravou bez soudu Franco „odměňoval“ republikány i Španěly, kteří se provinili i bezvýznamnými činy. V tomto ohledu si tak nezadal se svým přítelem Mussolinim ani Hitlerem. O to bizarněji tak působí existence chrámu, který se dnes tyčí nad jeho hrobem.

Bude památník spojovat?

Socialisté chtějí odstraněním Francových ostatků z Údolí padlých sesadit diktátora z piedestalu, na kterém zůstal navzdory létům, která od jeho smrti uplynula, i současným historickým poznatkům.

Sanchéz k tématu řekl: „Rány byly otevřené příliš mnoho let a je na čase je zavřít. Španělsko potřebuje památník, který bude lidi spojovat, a ne rozdělovat.“ Premiér trvá na tom, že Údolí padlých v současné době místo smíření nepředstavuje.

Pozornost zde logicky přitahuje především Francův hrob, který je spolu s hrobem Prima de Rivery jediným označeným. V situaci, kdy mnoho Španělů stále hledá ostatky svých milovaných, kteří padli v občanské válce, je pro premiéra tento stav proto nepřijatelný.

Potomci Franca odmítají převzít ostatky

Potomci generála Franca s krokem vlády zásadně nesouhlasí a označují jej za laciný oportunismus. Franco byl podle nich v Údolí padlých pohřben z rozhodnutí vlády a krále Juana Carlose I. Není proto důvod po letech legitimní rozhodnutí měnit. Ostatky Franca odmítají od vlády převzít.

Téma nastolila v roce 2011 již předchozí socialistická vláda. Expertní panel tehdy doporučil ostatky Franca z Údolí padlých odvézt. Panel upozornil, že nalézt obdobný monument moderního diktátora jinde v Evropě není možné.