Video placeholde

Aktivisté protestují proti běhu s býky, a zapomněli na motocykly

Když o sobě někdo v mé přítomnosti prohlásí, že je aktivista, odejdu. A dokonce i když vidím nějaký aktivistický výstup v mediích, překliknu. Teď se ke mě však doneslo video tak blbé, že mám potřebu jej okomentovat. Je to video protestu aktivistů proti ohrožování lidí, kteří se z frajeřiny sami a ze své vůle sami ohrožují, a za posledních dvacet let jich při tom umřelo asi dvacet. Stovek lidí, kteří každoročně umírají z jiné frajeřiny, si aktivisté zatím nevšimli.

Boje za zákaz býčích zápasů byly naprosto legitimní. Pro potěšení publika týrat zvíře a pak ho rituálně zabít je jednání, které do 21. století prostě nepatří. Ale podařilo se - ve Španělsku je zábavné zabíjení býků už de facto zakázané. Jak ale aktivisti musí proti něčemu protestovat, začali se vymezovat proti další tradiční zábavě - proti běhu býků v Pamploně. 

Běh s býky není týrání zvířat

V Španělsku proběhl protest proti běhu s býky. Video poslední performance aktivistů zveřejněné na Facebooku ukazuje, že dle aktivistů se nemají nyní týrat ani lidé, a to dokonce ani v případě, že o to stojí a nechávají se týrat dobrovolně. Běh s býky v Pamploně je tradiční zábava sexuálně neukojených mladých mužů, kteří by si tak potřebovali zasouložit, že jim to vlezlo na mozek a riskují život, aby se vyblbli z nadbytku testosteronu a našli lepou děvu, která jim za jejich statečnost dá. Proto tisíce podobných jedinců každoročně přijíždí do Pamplony a účastní se běhu s býky.

Atrakce spočívá v tom, že se ulice města naplní mladými nadrženci a pak se mezi ně vpustí stádo býků těžce vystresovaných přítomností davu. Mladí muži i býci si to užívají, a zcela samozřejmě běžně dochází k úmrtím a úrazům. V žádném případě však nejde o týrání zvířat. Rozzuřeného býka opravdu baví někoho nabrat na rohy, probodnout rohem a ušlapat. Kdyby měli býci volbu, dělají to častěji, a vzhledem k vysoké agresivitě samců tura domácího by se to mezi býky stalo oblíbeným sportem. Takže aktivisté protestují proti běhu s býky, i když to ty býky baví. Udělají býky z gumy, převléknou se do těch kostýmů, a jsou aktivisticky performovat.

Lidský rozměr

Vedle ochrany práv býků aktivisté protestují proti tomu, že mladí lidé při běhu s býky zbytečně riskují život. To je sice pravda, ale nějakému adrenalinovému sportu se věnuje v podstatě každý nadrženec mezi dvacátým a třicátým rokem svého věku. Je to jeho soukromá záležitost, a dokonce ani aktivisté mu do toho nemají co kecat. Přestože při běhu s býky k neštěstím dochází:

2009 - býk muži prorazil rohem plíce a zabil jej, další býci poranili rohy další tři lidi, a jiných šest lidí utrpělo pohmožděniny a další lehčí zranění.

2014 - se přišli o život dva muži, které býci nabrali na rohy.

2015 - o život přišlo při býčích slavnostech sedm lidí. 2016 - jeden člověk probodnutý rohem zemřel, zraněno bylo osm lidí.

2017 - tři lidi býci nabrali na rohy a několik osob se zranilo lehce.

2018 - bylo zraněno pět lidí, jednoho poranil býk rohy.

Usvědčeni ze lži...

Tato čísla jsou sice bolavá - referují o úmrtích - ale jde o jednotky osob. Takže aktivisté protestují proti zábavě, která je samoúčelná a která může lidi, kteří se tak baví, připravit o život. Následkem toho si myslím, že by aktivisté měli jít na léčbu. Podívejme se na čísla úmrtnosti při jiné zcela samoúčelné, zbytečné a rizikové zábavě: Při jízdě na motocyklu. a podívejme se na data ze stejných let z mnohem menšího Česka:

2009 - 88 mrtvých

2014 - 89 mrtvých

2015 - 90 mrtvých

2016 - 62 mrtvých

2017 - 64 mrtvých

2018 - data dosud nejsou k dispozici.

Takže - pokud chtějí aktivisté bojovat proti tomu, aby lidé zbytečně neriskovali životy, nechť si místo gumových býků koupí gumové motocykly a protestují na nich.