Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) v Praze

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) v Praze Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

Babiš v roce 2014 označil Pocheho, kandidáta ČSSD na ministra, za kmotra. Dnes tvrdí, že ho nezná

Premiér Andrej Babiš už mnohokrát předvedl, že když nechce, tak si některé věci raději nepamatuje. Podle toho, jak se mu to hodí. Naposledy se to stalo v souvislosti s nominací sociálního demokrata Miroslava Pocheho na funkci ministra zahraničních věcí. V neděli premiér říkal, že Pocheho nezná a nechce ho hodnotit na základě informací z médií. Ale v únoru 2014 toho samého člověka označil za „kmotra ČSSD“. Jak to, když ho nezná?  

V únoru 2014 se tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka ostře vyjádřil na adresu svého koaličního partnera, Babišova hnutí ANO. Tvrdil, že ANO se rozpadne a že ho v Praze začínají ovládat lidé napojení na kmotry. Andrej Babiš nejdříve v písemném prohlášení pro agenturu ČTK odpověděl takto: „Premiér potřebuje pražskou kmotrovskou organizaci ČSSD, aby ho podporovala proti haškovcům.“

Sobotka se tehdy vyjadřoval ke změnám ve vedení ANO v Praze. Předsedkyní pražské organizace hnutí se stala místostarostka desáté městské části Radmila Kleslová, která byla předtím členkou ČSSD. „Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta,“ uvedl na adresu svého koaličního partnera před čtyřmi lety Sobotka.

 

Babiš pro web iDNES.cz reagoval, že je to nesmysl. „Pražští kmotři jsou právě v ČSSD. Hulínský je náměstek ministra a Poche na kandidátce do Evropského parlamentu,“ uvedl Babiš.

Jenže tuto neděli premiér Babiš novinářům před odletem na návštěvu Finska řekl: „Pana Pocheho neznám a nechci ho hodnotit na základě informací z médií.“

Z informací médií přitom podle všeho ale vycházel právě v roce 2014, když Pocheho hodnotil.

Do povědomí veřejnosti se Poche totiž zapsal v roce 2010 aférou, kdy zdůvodňoval své statisícové příjmy z funkcí ve statutárních orgánech firem napojených na hlavní město tím, že peníze odvádí jako dar do stranické kasy ČSSD. Když jej tehdy Hospodářské noviny konfrontovaly s argumentem, že mezi velkými sponzory své strany nefiguruje, odpověděl tím, že dary rozepisuje na další osoby, aby se vyhnul daňovým povinnostem.

To Andrej Babiš zcela jistě dobře věděl právě z médií. Dnes podle médií Pocheho, který je přitom skutečně špatnou volbou na šéfa diplomacie, hodnotit nechce a prý ho nezná.