Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Karel Steigerwald: Silné zbraně inženýra Babiše

Do nynější volební kampaně vložil celý státní aparát, kterému vládne jen jeho ANO, žádný další koaliční partner. Má nad možnostmi vlády bez důvěry a v demisi absolutní moc. Jezdí po republice a rozdává peníze, to se to vládne. To, dámy a pánové, ani Paroubek neměl.

Babiš ví, že k plnění těch slibů nikdy nedojde, ale z úst premiéra znějí věrohodně. On slibuje, blázni se radují, tak vypadá tato vláda. Žádné nepopulární kroky, k nimž jsou vlády často nuceny, dělat nemusí. Jeho sliby nemají žádné hranice.

Ví, že může slíbit opravdu cokoliv. Ve slibech ho žádný politický konkurent nemůže trumfnout. Klidně najde ve vládním šuplíku zatoulaných 170 miliard, aby oslnil lidi. Žádný koaliční partner mu neřekne: zase lžeš. To nejsou peníze, které vláda má, nýbrž peníze, které si nemusela půjčit, když je neutratila.

Výhody vládnutí jsou mu k dispozici, nevýhody neexistují. Žádná kritika vládnutí na jeho hlavu nepadá, konkrétní správou země se nezabývá. Dělá jen čistky, obsazuje terén svými lidmi. V takové situaci asi žádný politik ještě nebyl. Nikdo v řádné demokratické zemi ještě nedisponoval ve volbách všemi vládními prostředky bez omezení, penězi, aparátem, publicitou, aniž by snášel nějakou odpovědnost za vládnutí.

Sedí na státní kase, ale všechno negativní z minula strká na své bývalé koaliční partnery. Sobotkovi by měl líbat ruce. Sobotka vypustil čerta z láhve, ho vzal do vlády a pak na sebe vzal všechny její nedostatky. Babiš říká já nic, to Sobotka…

Potřebuje už jen jediné. Aby vinu za předčasné volby převzali za něj jiní političtí nešikové. Přitom překážkou ke vzniku vlády a jediným důvodem k předčasným volbám je jen on. Ostatní krom komunistů a Okamury nechtějí (zatím) za premiéra trestně stíhaného agenta StB. Bez ANO se vláda sestavit nedá, ale bez Babiše ano. Ani koalice ANO, KSČM a SPD to nemá jisté. Kolik poslanců ANO tomu zplozenci pekla nedá hlas?

Důvod předčasných voleb je jediný: Babiš.