Prezident Miloš Zeman při večeři doporučil Andreji Babišovi o vládě vyjednávat s SPD a KSČM

Prezident Miloš Zeman při večeři doporučil Andreji Babišovi o vládě vyjednávat s SPD a KSČM Zdroj: twitter/Jiří Ovčáček

Klausovi sirotci aspoň vidí, co Zeman podporuje, říká politolog Balík ke vznikající koalici ANO – SPD – KSČM

Zeman ani Babiš evidentně nikam nespěchají. Vládu ANO podporovanou komunisty a extrémisty tu v zásadě už půl roku máme a je smutné, že to odpovídá i voličské poptávce, říká politolog Stanislav Balík.

Prezident Zeman doporučil Andreji Babišovi, aby pokračoval v jednáních o vládě s komunisty a SPD. To nejspíš není překvapení.

Není, tato koalice má prezidentovu podporu; a je dobře, že byl nucen definitivně vyložit karty a spousta jeho podporovatelů (například „Klausových sirotků“) vidí, co skutečně prezident podporuje.

Devětadvacet let po listopadu se tudíž můžeme dočkat vlády trestně stíhaného politika, evidovaného spolupracovníka StB, podporované komunisty a extrémisty. Co takové situaci říkáte?

V zásadě už takovou vládu máme; jen pro ni aktivně KSČM a SPD zatím nehlasovaly. Nicméně všechny tři strany spolu půl roku spolupracují a hlasují ve sněmovně; vláda podporuje legislativní návrhy zbylých dvou stran; personálně mají obě dosud nevládní strany ve vládě svému světu blízké osoby (ministr vnitra Lubomír Metnar a podobně). Je to smutné, ale reálně taková vláda skutečně odpovídá voličské poptávce.

V čem konkrétně spočívají rizika takového vládnutí pro stát a občany – tedy krom symbolického nevkusu? Například posílení proruských tendencí?

Uvidíme, jak bude premiér Babiš bruslit mezi svou touhou být na Západě uznávaným lídrem a spojencem a mezi podporou od KSČM a SPD. Ačkoli je mistr světa v měnění postoje během okamžiku, toto může být hodně i na něj. Není proto úplně vyloučeno, že na aktivní zahraniční politiku rezignuje a soustředí se pouze na mikromanagment a ovládání všeho doma.

Andreji Babišovi taková volba po chuti skutečně nejspíš moc není, ale žádná jiná mu, chce-li být premiérem a udržet si kvůli svému trestnímu stíhání ministerstvo vnitra, nezbývá, že?

Může to ještě skončit tak, že bude k napnutí prodlužovat stávající stav jednobarevné vlády bez důvěry. Může vzbuzovat zdání, že jedná, měsíc mohou jednat expertní týmy, pak měsíc politické týmy, do toho může spoléhat na to, že někomu z ostatních dosud odmítajících nevydrží nervy nebo dojde k vnitrostranickému posunu...

Komunisté a Okamurova SPD mu ovšem nedají svou podporu zadarmo. 

V tom je zřejmě největší slabina zamýšleného uspořádání. Záleží na typu ústupků, které bude muset ANO udělat. Zvlášť ve vztahu k SPD vypadá, že budou rozhodující vzhledem k odporu, který spolupráce s touto formací v poslaneckém klubu ANO vyvolává. Smutné je, že spolupráce s KSČM v zásadě všechny nechává chladnými.

Mluví se o tom, že taková vláda by zásadně poškodila reputaci Česka v EU. Nedá se ale předpokládat, že Západ přes počáteční povytažení obočí nakonec tato „česká špecifiká“ vstřebá? Zlobilů je v EU více, stejně jako problémů. 

Ano, zvlášť pokud by to skončilo menšinovou vládou, kterou by SPD a KSČM „pouze“ tolerovaly – pak to EU zcela jistě zvládne a dost možná ani to obočí nepovytáhne.

A co zdejší občané? Očekáváte nějaké výraznější, dlouhodobější protesty, nebo se postupně vyčerpají, zevšední a pominou?

Na klidu to jistě nepřidá. Nicméně davová dynamika je natolik nevyzpytatelná, že nelze teď odhadnout, co se bude dít a zda vše vyprchá, nebo naopak zintenzivní. Vždyť kdo by před dvěma měsíci čekal, že se na Slovensku vzbudí tak masové protesty, že rezignuje premiér Fico, který vypadal politicky téměř nesmrtelně.

Bezprostředně po setkání s prezidentem řekl Andrej Babiš větu: „V Evropě není nic neobvyklého, že by se vláda skládala rok a půl nebo dva. Já bych to nedramatizoval.“  Domníváte se, že jsou s prezidentem ochotni a schopni provizórium tak dlouho udržovat?

Nervy na to oba dva evidentně mají, což ukazují od voleb. Tolik povyku kolem nerespektování ústavních zvyklostí a předpokladů – a nic z toho! Prezident několikrát změnil to, co prohlásil, klidně si tedy můžeme představit, že do prázdnin budeme vstupovat stále se stejnou vládou, jakou máme nyní. Ani jeden evidentně nikam nespěchá – viděli jsme to právě teď. Jednání s ČSSD zkrachovala ve čtvrtek a tak jednoduchá věc, jako je schůzka dvou osob, se uskuteční až za pět dní.