Kdo neočkuje děti, parazituje na kolektivní imunitě

Kdo neočkuje děti, parazituje na kolektivní imunitě Zdroj: profimedia

Kdo záměrně nenechává očkovat své děti, je spíše sobec než skutečný liberál

Možná vás také negativně zarazil aktuální nárůst spalniček a dalších infekčních onemocnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Zůstaňme u spalniček (lat. Morbilli). Jak známo, spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Podle údajů Státního zdravotního ústavu jsou až šestkrát nakažlivější než chřipka. Pro přesnost: hygienici v Česku letos evidují už téměř sedmdesát případů nakažlivých spalniček. Což je rekordní množství.

Pro komparaci – za první tři měsíce loňského roku tohoto virového infekčního onemocnění přitom napočítali pouze a jen osmatřicet. A nemocní budou dle lékařů v příštích dnech pravděpodobně značně přibývat.

Epidemie je od března 2018 zejména v hlavním městě Praze, kde se objevily víc než dvě třetiny všech případů. Ano, v Praze, kde je nejvyšší výskyt různých alternativních ultra svobodomyslných matek a otců.

Nalejme si čistého vína – jednou z hlavních příčin raketového nárůstu infekčních onemocnění je skutečnost, že řada (zejména metropolitních) rodičů odmítá své děti nechat naočkovat. Prostě máme svobodu, tak nač nechat dítě očkovat.

Biomatky parazitují na většině

Člověk nemusí být zrovna nositelem Nobelovy ceny za medicínu, aby mu bylo jasné, že návrat nemoci, kterou dříve lékaři považovali za téměř vymýcenou, logicky závisí na klesající proočkovanosti české a moravské populace.

V této souvislosti je dobré zmínit jeden důležitý aspekt, na který (zejména) různé sebevědomé bio matky zapomínají či se ho rozpakují férově přiznat. Neočkovaná část populace parazituje na té očkované. Přesněji napsáno – jednoznačně cizopasí na kolektivní imunitě. Jestliže velká část rodičů splní zákonnou povinnost (ano, mnohé čtenáře a čtenářky teď asi šokuji, ale v Česku nadále existují i povinnosti, nejen práva) nechat své dítě očkovat, tak ti rodiče, kteří své potomky záměrně či nedbalostně nenechají očkovat, nekalosoutěžně parazitují na výše zmíněné kolektivní imunitě.

Kde končí svoboda

Ergo kladívko, pakliže je obecně prokázáno, že vysoká úroveň proočkovanosti dlouhodobě zabraňuje šíření infekčních onemocnění, a vy přesto nenecháte své dítě očkovat, tak je to od vás do značné míry sobecké, nikoliv liberální chování.

Podtrženo a sečteno: Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého, to platí i u očkování. Jak jsme naznačili výše, odpůrci a odpůrkyně očkování de facto nedbalostně, či dokonce úmyslně využívají a zneužívají pozitivního jednání druhých rodičů.

Opravdová svoboda musí vždy jít ruku v ruce s odpovědností.

Autor je právník.