Léky mohou vyvolat stejnou závislost jako pouliční drogy

Léky mohou vyvolat stejnou závislost jako pouliční drogy Zdroj: Marek Douša

Léková závislost: Xanax jako oblíbená droga hiphopové generace

V tištěném Reflexu najdete moji bolavou ságu, jak jsem si léta v pohodě mlsal Xanax, než mi hormony oznámily, že jej musím přestat brát. A začal jsem řešit závislost na něm. Tento oblíbený lék však dnes funguje nejen u nervózních vystresovaných neurotiků, ale i jako droga oblíbená hiphopovou generací.

O zneužívání a nadužívání benzodiazepinů se toho napsalo už hodně, tak jenom krátce pro připomenutí: Celou řadu nedisciplinovaných nešťastníků, kterým lékař předepisoval nějaké benzodiazepiny – v našem případě alprazolam, který se prodává například jako léky Xanax nebo Neurol – to dostalo do závislosti z léčby. Začali si sami léčebné dávky zvyšovat, protože na látku se samozřejmě vytváří návyk a původní dávka po roce užívání už zdaleka tak nefunguje. Pak začali nakupovat léky přes internet, našli si několik lékařů, kteří o sobě vzájemně nevěděli, a všichni jim alprazolam psali. A tak se takový uživatel dostal – jak ukazují zpovědi na internetu – někdy i na patnáct miligramů té silné látky denně.

Hiphopová generace

Mladí patřící k hiphopové generaci však objevili účinky alprazolamu sami, při průzkumech v lékárničkách svých rodičů, a tak se na hudebních serverech objevují termíny jako „xanaxová generace“. Vedle užívání Xanaxu tito uživatelé do sebe perou i jiná psychofarmaka, a problém zneužívání psychotropních léků se tak mnohdy stává závažnější, než bývalo před dvaceti lety užívání drog spjatých s pouličním drogovým trhem, jako je heroin a pervitin.

Xanax samozřejmě přináší uživateli libé pocity – jde o úlevné štěstí, které obzvlášť vystresovanému člověku připadá jako útulný záliv v neklidu dne. No a mladí, pro které je přes jejich rodiče a internetové obchody s léky Xanax přístupnější než dealer heroinu, začali masově zneužívat právě alprazolam s dalšími léky, což je extrémně rizikové. On je účinek alprazolamu ve velmi hrubých obrysech opiátům i podobný. Jde o epidemii, která zatím zuří v Americe, ale Evropa zámoří jistě brzy dožene.

Mrtvý raper

Šestnáctého listopadu loňského roku zemřel ve svých jednadvaceti letech americký raper a zpěvák z New Yorku Gustav Ahr, známý především jako Lil Peep. Subkulturní server hiphopstage.cz referoval, že raper zemřel na předávkování smrtelnou kombinací léků. Jedním z těch léků byl Fentanyl – to je synteticky vyráběný opioid, který je stokrát silnější než morfium a který se v USA poměrně běžně (mnohem častěji než u nás) ordinuje na tišení bolesti. Druhým lékem, ze kterého si raper nechtěně namíchal smrtící koktejl, byl lék Xanax...

Celá generace

Stejný hiphopový server přinesl novoroční předsevzetí celé řady dnešních rapových hvězd. Mají stejné problémy – a tudíž stejná předsevzetí – jako muzikanti v sedmdesátých letech. Tím problémem jsou návykové látky.

Zatímco v sedmdesátkách to byl heroin, na kterém ulétávaly a umíraly hvězdy, dnes jsou to prášky. Malý přehled raperů a jejich předsevzetí:

- Lil Pump chce přestat brát Xanax;

- Smokepurpp chce přestat brát Xanax;

- Lil Uzi Vert odsoudil Xanax.

Takže milí rodiče, pokud váš syn nosí takovou tu čepici větší než hlavu s kšiltem a tepláky, buďte pozorní, zda se vám z lékárničky neztrácí Neurol, Xanax a v podstatě všechny benzodiazepiny. I když to tak nevypadá, jde přece „jenom o léky“, může to skončit velkým malérem.

Více o závislostech na lécích si přečtěte v novém tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 15. března.

Reflex 11/2018Reflex 11/2018|archív