Fake news - Ilustrační foto

Fake news - Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ne, Rusové skutečně nemohou za všechno. Armádu nebezpečných trollů si umí zařídit i Němci

Pojmy propaganda a trollové se často používají ve spojení s Ruskem a jeho státem řízeným úsilím dosáhnout svého i bez tanků a bombardérů. Podobné metody ale používají i jiní a jsou v tom úspěšní.

Módní slovo hybridní v podstatě říká, že nějaká strategie využívá maskovací techniky. Vedete válku, která nemá vypadat jako válka, a nejlepší je, když můžete tvrdit, že s ní nemáte mnoho společného. To samé se týká propagandy. Nejlepší metodou přesvědčování je, když vaše oběť netuší, že ji přesvědčujete. Nebo že jste to zrovna vy.

Ruští profesionálové jsou v tom samozřejmě mistři. Trollové jsou bytosti, které vystupují pod falešnou identitou, třeba zemitého obyvatele amerického jihu, přičemž u počítače chrlí za peníze své příspěvky obrýlený ruský mladík v Petrohradě, který umí americkou angličtinu a nastudoval si slang a příslušné obraty. Konec konců stačí několik vět, internetové debaty nevyžadují žádný balzacovský rozměr. Někdy se i mistr tesař utne a zanechá po sobě elektronickou stopu a zjistíme, že těch několik rozhořčených dělníků ze skomírajících automobilek a naštvaných černochů posílá své zprávy z Ruska a jejich profily jsou svérázným pokračováním ruského písemnictví.

Jsme v informační válce

Za vším ale není nutné vidět zlovolného Putina. Jak už je jednou technika vynalezena, může ji použít kdokoli. Je to stejné jako s raketovým motorem, jen odpalovací rampa je jinde a cíl taky. Jak se ukázalo (referuje o tom třeba německý Focus), naučili se trollingu také němečtí extremisté.

Julia Ebnerová žijící v Londýně pracuje jako výzkumnice v oblasti extrémismu a terorismu na Institutu strategického dialogu. Po dobu šesti měsíců sledovala největší německou krajně pravicovou trollí továrnu. Ta se zabývala provozováním koordinované nenávisti, zastrašováním a manipulováním volební kampaně.

„Jsme ve válce, v informační válce,“ tvrdí pravicová skupina Reconquista Germanica, která si před pár dny v Německu vysloužila novinové titulky. Tato „elektronická armáda“ (která navenek vystupuje jako satirická skupina) se dala dohromady v létě roku 2017, aby ovlivnila výsledek voleb do Bundestagu ve prospěch AfD. Radikální internetoví aktivisté se domlouvali na uzavřených diskusních fórech, aby koordinovali své výstupy, manipulovali s algoritmy sociálních médií a diktovali na internetu politický diskurz.

Virtuální vojáci

Jak se zdá, byli úspěšní. Analýza ukázala, že se podařilo pomocí online kampaně manipulovat s hashtagy jako #TrauDichDeutschland a #MerkelMussWeg a celé týdny vnášet do sociálních médií před volbami příslušná témata.

Struktury této bojovné komunity jsou podle badatelky přísně hierarchické a vyjadřování tam probíhá vojenským stylem. Velitelem je jakýsi Nikolai Alexander, anonymní bloger z Bavorska, který má k dispozici asi 7000 „vojáků, důstojníků a generálů“, kteří bojují na „virtuálním bojišti“, plní příkazy k provedení „odstřelovačské mise“ a „masivních leteckých útoků“. Není to ale počítačová hra, protože tato činnost má ještě jiné konkrétní důsledky, než že z toho hráči začne nevyhnutelně poněkud hrabat. Jde o dopady v reálném politickém životě. Protivníky jsou uprchlíci, politici a novináři a jiné zrádné elementy.

Návody na výrobu zbraní

A teď zajímavé číslo. Pět procent všech účtů dokázalo ve sledovaném období vyprodukovat 50 procent lajků u nenávistných komentářů na sociálních sítích.

Centrum „krizové připravenosti“ hlásá blížící se rasovou válku a rozesílá instrukce k výrobě improvizovaných elektrických obušků a střelných zbraní. Co na tom, že si většina lidí bez újmy na vlastním zdraví nic takového nevytvoří. Jde o tu náladu. Cílem je vytvoření etnicky čisté země.

Jak připomínají další autoři, když probíhal v roce 2017 kancléřský duel, skupina se pokusila ovládnout debaty na Twitteru pomocí výzvy na Youtube. Podle zkoumání BuzzFeed se během 24 hodin na diskusní platformě Discord-Server nacházelo kolem 1500 členů. Ve dnech před duelem se tam připravoval materiál, třeba tweety, kterými se pak zaplavovaly debaty.

Menšina dokáže ovládnout prostor

Jak uvádí německá ARD, Reconquista Germanica využívá příručku „Handbuch für Medienguerillas“, kde se třeba dočtete: „Sledujte jak účty (nebo infiltrujte fóra) všech stran, zejména Zelených, známých feministek, tak služebníků vlády, jako Tilla Schweigera (pozn. u nás ne moc známý herec) nebo Böhmermanna (pozn. to je ten komik, co naštval tureckého autoritáře Erdogana), a všechen propagandistický vládní tisk, jako jsou ARD, ZDF, Spiegel a ostatní familie šířící falešné zprávy.“ Pak jsou tam nějaké výpady proti těm, kdo odhalují fake news.

Opakuje se stále stejná historie. Semknutá menšina dokáže ovládnout prostor, bude-li se dost snažit. Ostatně dobře víme, že – vzdor názvu – bylo bolševiků méně než menševiků. Ale ta odhodlanost a jasný cíl!