Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS

Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS Zdroj: Anna Vacková

Na (modrý) ptáky jste krátký, aneb kdo dostane na radnici přes zobák? Facku lze pochopit, nelze ale souhlasit

Dlouho jsem si myslel, že nejvtipnější je komunální politika v našem krásném statutárním městě Brně. Zejména po vstupu recesistického hnutí Žít Brno pana Matěje Hollana do zastupitelských lavic po minulých komunálních volbách.

Nicméně občas moravské metropoli (zatím bez metra) vážně konkuruje i město – vlastně kraj Praha. Před pár dny první místopředsedkyně ODS a zastupitelka Prahy 2 Alexandra Udženija dala svému kolegovi Danu Richterovi ze zastupitelstva veřejně facku. Prostě mu transparentně přede všemi liskla, zhodnotil by situaci moravský politolog. Stalo se tak během pondělního jednání zastupitelstva druhé městské části, kam spadají například vznešené a noblesní Vinohrady.

Pozor, zmíněná konzervativní zastupitelka Udženija je však na svou akci náležitě hrdá. 

Proč ho vlastně bacila? 

Během jednání zastupitel Dan Richter údajně vulgárně (sic!) urážel ostatní členy zastupitelstva, dokonce i ženy-zastupitelky. Několik členů zastupitelstva prý během jeho projevu demonstrativně odešlo ze sálu, aby jej nemuseli poslouchat. Alexandra Udženija se rozhodla věc vyřešit rázně, tak nějak po Mackovsku.

Nicméně nefackuje se jen pravice, v rámci vyváženosti textu připomeňme například dřívější sociálně-demokratickou fackovačku Wagner vs. Grulich, ano to bylo ještě v letech devadesátých, když byl Miloš Zeman předsedou ČSSD.

Lze pochopit, nelze souhlasit

Na jednu stranu možno lidsky zmíněné pravicové zastupitelce rozumět, nota bene když se žaloby na ochranu osobnosti v Česku (a nejen v něm) vlečou roky, nicméně jako právník musím s citovanou fackovací aktivitou vyslovit přiměřený (ne však afektovaný) nesouhlas.

I když nás někdo sebevíce naštve, tak ho v právním státě nemůžeme přece fackovat, navíc na radnici. Něco jiného by samozřejmě bylo, pakliže by se jednalo o nutnou obranu, což ovšem nebyl tento případ. 

Poškodí facka stranu?

Alexandra Udženija navíc není jen obyčejnou zastupitelkou, ale je první místopředsedkyní ODS. Takže její spolustraníci se jí v budoucnu asi pěkně poděkují za to, že poškozuje dobré jméno této opět relativně vlivné pravicové strany. Samozřejmě nejde o tak kritickou událost, která by srazila občanským demokratům preference o třeba dvě procenta. Nicméně částečně to vnímání strany, zejména u nerozhodnutých a senzitivnějších voličů,  patrně poškodí.

A navíc tento incident, údajně nešlo o ujetí nervů, ale o promyšlenou výchovnou facku ze strany Alexandry Udženije, bude jistě v budoucnu využit či zneužit politickými konkurenty – Podívejte se na „modré ptáky“, jejich členky fackují politiky! A bude vymalováno. 

Závěr

Pro odlehčení se na závěr můžeme nepřímo zamyslet nad povahou (některých) brněnských a pražských zástupců lidu. Zatímco náměstek brněnského primátora Matěj Hollan se sám nechal v ukrajinském podniku bičovat důtkami a jeho kolega o tom natočil v rámci transparentnosti veřejné správy video, pražská zastupitelka fackou vychovávala vulgárního komunálního politika.

Nevypovídá to něco i povaze těchto měst? Praha ráda vychovává, a město Brno se rádo nechává bičovat? 

Autor je právník a publicista.