Radnice - ilustrační foto

Radnice - ilustrační foto Zdroj: wikipedia.org

Zákon o střetu zájmů: Bude chtít vůbec někdo v malých obcích kandidovat?

Letos na podzim máme opět komunální volby. Dle mého názoru pro život normálního člověka jde o volby zásadnější než třeba volby prezidentské či do Evropského parlamentu. Hodně se v poslední době hovoří o nutnosti novelizovat zákon o střetu zájmů. V čem je zde největší problém? 

Dnešním (nejen) komunálním politikům vadí zejména skutečnost, že musí v rámci svého majetkového přiznání uvádět i majetek ve společném jmění manželů. Další nemalý problém je shledáván ve faktu, že do registru majetkových přiznání může nahlížet kdokoli anonymně.  Další neuralgický bod je spatřován v tom, že dnešní zákon nerozlišuje, zda jde o uvolněné či neuvolněné členy obecních výkonných orgánů. Takže se zveřejňuje i majetkové přiznání neuvolněného člena rady obce, který za práci pro obec pobírá např. dva tisíce korun hrubého.

Při současném znění citovaného zákona údajně hrozí, že v malých a středních obcích nebudou strany a hnutí schopny sestavit kandidátky do podzimních komunálních voleb. Takže je bude muset v krajním případě vést tzv. správce obce (státní úředník) na náklady státního rozpočtu. Možná tedy dojde na podzim k další citelné ráně do vazu obecní samosprávy. Situace je prý závažnější, než si myslíme, dle Sdružení místních samospráv rezignovala spousta komunálních politiků již v dnešní době, netřeba tedy čekat na podzimní volby.

Stejně jako řada právníků a komunálních politiků spatřuji značně diskutabilním, že zmíněný majetkový „striptýz“ pardon seznam si může kdokoliv a kdykoliv prohlédnout na internetu. Včetně potencionálních zlodějů či různých zlých závistivců a pomlouvačů.

Mám proto značné porozumění pro dvě novely předmětného zákona z pera opozice, které bude patrně na své nejbližší schůzi projednávat Poslanecká sněmovna PČR. První z nich vyčleňuje z povinnosti podávat majetková prohlášení neuvolněné starosty, místostarosty a radní. Druhá novela zavádí možnost prohlížení podaných oznámení o majetku jen na písemné požádání, tedy neanonymně. Obdobné neanonymní prohlížení existuje již nyní u přiznání soudců a státních zástupců. A je tomu tak, alespoň dle autora tohoto komentáře, dobře.

Pro pět ran do čepice ministra spravedlnosti, proč si má kdejaký nezaměstnaný halama či zvědavá závistivá tetka prohlížet anonymně majetkové poměry neuvolněného radního, který pobírá za službu veřejnosti pár stokorun a dělá ji de facto ve svém volném čase? Navíc dnes si kdejaký zvědavec z Chebu může klidně anonymně prohlížet majetek radního ze Znojemska či Zlínska, prostě jen tak z plezíru.

Udivuje mne, že proti navrhovaným novelám zákona o střetu zájmů se vyslovil ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán. Možná mu vadí, že je navrhla opozice. Paradoxně vydat svého šéfa Babiše „zkorumpované justici“ se ministrovi nechtělo, ale na starosty malých obcí by byl drábem? Dodejme, že Pelikánovo a Babišovo hnutí moc starostů menších obcí a městysů nyní nemá, tak je to asi příliš netrápí. 

Mám za to, že skutečně na podzim hrozí, že české a moravské radnice opustí lidé úspěšní, rozumní, pracovití a schopní. Komunální politik nerovná se automaticky zloděj, jak se nám snaží namluvit některá hnutí a neziskovky.

Jak se trefně říká: ryba smrdí od hlavy a přehnaná tvrdost ve svatém boji s korupcí, který kdysi tolik artikulovalo hnutí Věci veřejné a dnes zejména hnutí ANO, mi přijde kontraproduktivní. A ve vztahu k malým obcím, kde jsou častokrát skutečně rádi, že se do správy věcí veřejných (přirozeně ne těch Bártových) chce vůbec někdo schopnější zapojit, mi přijde hloupá a zbytečná dvojnásob.

A vůbec, k čemu máme vlastně orgány činné v trestním řízení a další profesionální kontrolní orgány, když se v poslední době tolik preferuje mj. laická kontrola samozvaných internetových aktivistů?

Autor je právník a publicista