Reportér Janek Kroupa

Reportér Janek Kroupa Zdroj: Profimedia.cz

Karel Steigerwald: Novinář Kroupa škodí rozhlasu. Ředitel Zavoral škodí svobodě

Novinář Kroupa zveřejnil v ČRo reportáž o tom, že Agrofert obhospodařuje pozemky, které mají nevyjasněnou vlastnickou strukturu, a bere na většinu z nich dotace. Proti reportáži se zvedla vlna kritiky. Vede ji ředitel Českého rozhlasu Zavoral. Ten přišel s myšlenkou jakýchsi opatření a školení, aby se situace Kroupovy reportáže neopakovala a aby se zvýšila profesionalita reportáží.  Už to probírala i volební komise parlamentu. Mezitím se napsaly posudky, vystupují další kritici a dvě stě pracovníků ČRo se naopak postavilo za Kroupu.

Volební komise sněmovny dospěla k závěru, který jako by ze sedmdesátých let vypadl: Žádá rozhlasovou radu, aby „ve spolupráci s vedením rozhlasu zajistila efektivnější posuzování souladu zpravodajských a publicistických příspěvků se zákonem o ČRo, při současném zachování co nejvyšší nezávislosti novinářů veřejnoprávního média“. Podle těchto mnohomluvných frází se decimovala česká kultura a svoboda projevu už za panování komunistů.

A jak zněla kritika Kroupy, které ředitel Zavoral vévodí? Že Kroupa poškozuje instituci (Český rozhlas). Že jeho reportáž není vyvážená. Že byla načasovaná. Padla i výtka, že Kroupa stále trvá na tom, že nic špatného neudělal, a otázka, jestli je vůbec profesionál. Profesionál evidentně je, když mimo jiné tak rozzuřil kamarády předlistopadových pořádků a kamarády Agrofertu, o který v reportáži šlo.

Stejně jako za normalizace nepadlo v kritice Kroupy to podstatné: hospodaří Agrofert na pozemcích s nevyjasněnou vlastnickou strukturou, nebo ne? Bere na většinu z nich dotace, nebo ne? Odporuje to nějakým předpisům, nebo ne? Jsou to fakta, která lze snadno a nepochybně zjistit. A o nich byla ta reportáž.

Tak už to zas začíná, staré pořádky jsou zpět. Rozhlas by se měl jako celek bránit a stávkovat, dokud Zavoral neodejde. Podpořit by jej měli ostatní novináři, politici, veřejné osoby, prostě kdekdo. Selhala i Rada ČRo. Parlamentní komise jakbysmet. Ty mají mít na starosti, aby na svobodu slova nikdo nesahal, nikoliv aby na ni dokonce sahaly ony samy. Kroupu si zatím vyhodit netroufli. Jde jen o drobnost, o zastrašení a vytvoření takové atmosféry, aby si každý rozmyslel vyvolávat u mocných, jako je Agrofert, nelibost.

Jistě je otázka, jestli se na tohoto normalizačního komára má brát kanón. Ale platí poučka, kdo se o svobodu nestará, nebude ji brzy mít. Kousek po kousku, aby si lidi zvykli, tak se ztrácí svoboda. A ještě něco českého: Nuly se u nás nepronásledují, úctyhodné persony ano. Pronásledují je ty nuly.