V Německu se radikalizují ženy-muslimky

V Německu se radikalizují ženy-muslimky Zdroj: Profimedia.cz

Terorismus neskončil. V Německu se radikalizují muslimky, Francie loni zabránila 20 útokům

Terorismus je sice dnes mimo hlavní pozornost českých medií, o to znepokojivější je vývoj. Podle informací francouzských úřadů jen v roce 2017 zabránily francouzské bezpečnostní síly až 20 plánovaným teroristickým útokům a od roku 2015 tam došlo k 7 teroristickým útokům. Nejkrvavější byl útok z 13. listopadu 2015, kdy bylo islámskými teroristy zavražděno 130 lidí.

Například americké úřady varovaly své občany před cestami do Francie. Podle webu časopisu Newsweek úřady varovaly turisty, aby byli co nejvíce ostražití při cestách do Francie z důvodu hrozby teroristických útoků.

V Rakousku právě probíhá soud s potomkem imigrantů z Albánie, který přesvědčil mladého imigranta z Iráku žijícího v Německu, aby připravil teroristický útok v německém městě Ludwigshafen, kterému se naštěstí podařilo zabránit.

Pákistán

Americký deník The New York Times informuje zase o tom, že vláda USA omezí finanční pomoc Pákistánu, protože se jí nelíbí laxní přístup této země k působení islámských extremistů na jeho území.

Islamisté využívají základny v Pákistánu k organizování útoků na jednotky USA a jejich spojenců v Afghánistánu, a Američané se tak dostávají do stejné situace jako Sovětský svaz, jehož jednotky byly v době invaze do Afghánistánu vystavený útokům z islamistických táborů v Pákistánu (tehdy podporované USA). Není bez zajímavosti, že v posledních 15 letech vynaložily USA na vojenskou pomoc Pákistánu kolem 33 miliard dolarů.

USA a Turecko

Napětí opět roste ve vztazích USA a Turecka, neboť poradce amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti generál H.R. McMaster obvinil před pár týdny vlády Turecka a Kataru z financování aktivit islámských extremistů, které jsou namířeny proti zájmům Západu, ale v konečném důsledku vedou k terorismu. Podle generála je ideologie radikálního islámu hrozbou pro všechny civilizované lidi. 

Egypt

Egyptské úřady tvrdí, že jejich bezpečnostní síly získaly dokumenty dokazující finanční podporu od islamisty známého jako Jehja Mousa, člena svržené islamistické vlády bývalého prezidenta Morsiho napojené na Muslimské bratrstvo, pro teroristy útočící na egyptské křesťany, jak informuje web egypttoday.com.

Podle egyptských úřadů se Mousa, pravým jménem Jehja el-Sajed Ibrahim, údajně také podílel na vraždě egyptského prokurátora Hišama Barakata. Podle egyptských medií uprchl Mousa do Turecka a pátrá po něm Interpol.

Německo

V Německu naopak mají stále větší problémy s bojem proti islámským extremistům. Před koncem roku například německá media rozsáhle referovala o odhalení buňky potencionálních teroristů, kterou tvořily pouze ženy muslimky. Německé bezpečnostní složky varují před nárůstem radikalizovaných muslimek, hlavně příslušnic islámského směru salafíja, které zasévají radikalismus a nenávist během výchovy muslimských dětí.

Jeden z představitelů německých bezpečnostních složek, Hans-Georg Maassen, veřejně upozornil i na vzestupný trend obliby radikálního islámu mezi německými muslimy a na složitost monitorování malých a uzavřených buněk islamistů kolem některých mešit a v některých muslimských komunitách.

Německé úřady před vánoci také provedly rozsáhlé razie a zatýkání podezřelých islamistů v Berlíně. Podle berlínského listu Berliner Zeitung zásah souvisel i s případem islámského teroristy Anisem Amrim, který spáchal teroristický útok na vánoční trhy, při kterém zemřela i jedna Češka.

Švédsko

Problémy spojené s bojem proti terorismu a islámskému extremismu ukazuje i případ ze závěru roku, kdy syrský uprchlík, jenž získal azyl ve Švédsku, připravoval společně s dalším syrským uprchlíkem, pro změnu žijícím v Německu, teroristický útok v Dánsku. Nakonec byli oba uprchlíci odhaleni a zatčeni, jeden v Německu a druhý v Dánsku.

Byť tedy téma terorismu dnes neplní titulní stránky českých novin a zájem veřejnosti o toto téma opadá, bohužel asi jen dočasně do dalšího islámského teroristického útoku v Evropě, tak je z vývoje situace zřejmé, že islámský terorismus neslábne, ale naopak se nejspíše „nadechuje“ k dalšímu vzepětí.