Vraždy ze cti jsou stále častější

Vraždy ze cti jsou stále častější Zdroj: archiv

V Pákistánu se rozmáhají vraždy ze cti. Karáčí je v šoku z popravy dvou mladých milenců jejich rodinami

Největší město Pákistánu šokovala brutální vražda ze cti, které se na svých dětech dopustily dvě místní rodiny. Osmnáctiletého Ghaniho a patnáctiletou Bakhtaju zabili jejich otcové a strýci elektrickým proudem za to, že se dvojice pokusila společně uprchnout. Vraždy ze cti jsou v Pákistánu podle odborníků v poslední době na vzestupu. Jejich oběťmi jsou z velké části ženy, jež se podle kmenových zvyků dopustily neodpustitelného morálního provinění.

Ročně rukama své rodiny zemře více Pákistánek, než kolik občanů země podlehne teroristickým útokům. Případ mladé dvojice přesto obyvatele Karáčí šokoval. K obdobným většinou případům dochází v odlehlých oblastech, nikoliv ve velkých městech.

Ředitelka neziskové organizace Auraf, soustředící se na problematiku práva žen, Mahnaz Rahmanová, britskému deníku Guardian řekla: „I v Karáčí se nacházejí izolované čtvrti, kde se ctí klanové tradice, netušili jsme ale, jak daleko to může dojít.“ Konzervativní zvyky se podle ní v poslední době šíří především mezi venkovskými komunitami. Střední třída je naopak obecně sekularizovaná. Komise pro lidská práva v Pákistánu zaznamenává ročně okolo 650 vražd ze cti. Číslo však bude vzhledem k tomu, že většina z nich není úřadům nahlášena, pravděpodobně o dost vyšší.

Ghani a Bakhtaja se znali od dětství. Domy jejich rodin spolu sousedí v chudé čtvrti Ali Brohi Goth. Podle policejní zprávy spolu měla dvojice poměr, z vyšetřování však není jasné, jak vážný vztah byl nebo k čemu mezi mladými lidmi mělo dojít. Známé jsou pouze okolnosti několika posledních dnů jejich životů.

Ghani byl okolím vnímán jako pracovitý muž, nicméně o Bakhtaje toho na místě reportéři Guardianu mnoho nezjistili. Jeden z jejích příbuzných na dotaz, jaká byla, odpověděl, že pokud by to věděl, byl by už dávno taky pod drnem. Ghani se v minulosti několikrát pokoušel získat svolení oženit se s Bakhtajou. Poté, co byl po několikáté odmítnut, s dívkou z města utekl. Tři hodiny od Karáčí je dostihnul telefonát Bakhtajina otce, který slíbil, že ustoupí a sňatek povolí. Ghani s Bakhtajou se vrátili domů, přestože se ale rodiny snažily „skandál“ ututlat, zpráva o útěku se mezi místní komunitou rychle rozšířila. Otcové obou rodin se podle všeho nedokázali vzepřít tlaku ze strany starších a svoje děti pro výstrahu ostatním členům komunity popravili. Oba otcové i strýci, již se na vraždách podíleli, jsou nyní ve vazbě. Bakhtajina matka médiím řekla, že svému muži odpouští. Podle Rahmanové jsou ženy obou rodin vyděšené a přejí si jejich návrat.

Několik dní po dvojnásobné vraždě začalo v Pákistánu období monzunových dešťů. Mohutné záplavy v Karáčí stály život mnoho obyvatel. Starší ženy z Ali Brohi Goth věří, že se jedná o trest za zmaření životů dvou teenagerů.