Jiří Hlavatý

Jiří Hlavatý Zdroj: Jan Zátorský / Mafra / Profimedia

Miliardáře Hlavatého by voliči za jeho nestoudné řeči neměli zvolit senátorem

Jiří Hlavatý (69) patří mezi úspěšné české podnikatele a podle časopisu Forbes dosahuje hodnota jeho majetku 5,9 miliardy korun. Jak se ale ukázalo, schopný byznysmen ještě neznamená dobrý politik. Hlavatý totiž při své politické činnosti projevil nejenom neobvyklou aroganci, ale i velkou neznalost. Na Trutnovsku teď budou lidé o něm rozhodovat v druhém kole senátních voleb. A bylo by správné a spravedlivé, kdyby zvolen nebyl.

Když Andrej Babiš přesvědčil Jiřího Hlavatého (majitele textilky Juta), aby kandidoval do Senátu, ten velmi přesvědčivě a zaslouženě v roce 2014 v obvodě Trutnov vyhrál. Voliči podle všeho u toho ocenili i jeho velké pracovní úspěchy. V Senátu ale nic zvláštního nepředvedl, s ničím zásadním nepřišel a podle počtu hlasování, kterých se zúčastnil, bral účinkování v horní komoře parlamentu na půl plynu.

Loni se nechal Hlavatý „ukecat“ a kandidoval i do Poslanecké sněmovny. Voliči opět zabrali. Vykroužkovali ho z 18. místa kandidátky hnutí ANO až do sněmovny. Tím mu mandát senátora dle zákona zanikl. Pak ale nastalo něco, co Hlavatého politicky zcela diskvalifikuje.

Prohlásil totiž, že poslancem být nechtěl, že chce být senátorem a že nevěděl, mu mandát senátora zanikne. To je něco, co jsme tady ještě neslyšeli. Že je Hlavatý tak strašlivě neinformovaný, je naprosto zarážející.

A perlil dál: „Ti, kdo byli zvoleni, by měli mít možnost si vybrat. Nikoliv, aby jim zákon nařizoval, že zvolením jim mandát automaticky končí. Takhle jsem se stal obětí… Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem.“

Návrat do totality? To už je vyložený nesmysl. Jenže ani tím to neskončilo.

Protože Hlavatého senátorský mandát zanikl, musel prezident vyhlásit na Trutnovsku doplňovací volby. Jejich první kolo se konalo 5. a 6. ledna. Celá ta taškařice, která se odehrává kvůli Jiřímu Hlavatému, bude stát státní kasu kolem 4,6 milionu korun. Podle Hlavatého za to ale mohou jeho vlastní voliči. „Já jsem se nenechal zvolit poslancem. Musíte se obrátit na 4850 lidí, kteří mě vykroužkovali. Jich se zeptejte na to, aby zaplatili náklady na dodatečné volby,“ řekl v rozhovoru pro Aktualně.cz.

To byla další nestoudnost a pohrdání vlastními voliči.

První kolo doplňovacích voleb na Trutnovsku nakonec teď vyhrál starosta Vrchlabí Jan Sobotka (kandidoval za hnutí STAN), který dostal 33,51 procenta hlasů. Hlavatý získal 25,21 procenta.

Druhé kolo se bude konat souběžně s prezidentskými volbami za několik dní. Pokud nejsou voliči ovce, které jdou dobrovolně na porážku, měli by Jiřího Hlavatého jednoznačně odmítnout, protože to, co předvedl, nemá u nás obdoby.