Poslankyně za AfD Beatrix von Storchová

Poslankyně za AfD Beatrix von Storchová Zdroj: ČTK

Německo: Cenzura slaví hody, psát pravdu je skandál!

Chtělo by se zajásat: Už je to tady! Evropské země konečně po desetiletích řádění novinářů píšících pravdu podnikly zákonné kroky k zamezení tohoto skandálního stavu. Nejdál je samozřejmě Německo – tam už za pravdu o muslimech padají tresty vězení a hned po novém roce na novou německou cenzuru doplatila dokonce německá poslankyně.

Nejprve jsem zaznamenal zcela reálný nástup nebezpečné a pravdu oklešťující cenzury v souvislosti s mým článkem o spolupráci Palestinců a hitlerovského Německa za 2. světové války. K tomu jsme publikovali fotografii Velkého jeruzalémského muftího – šéfa palestinských muslimů – s Adolfem Hitlerem. A nedlouho potom jsem si náhodou přečetl, že v Německu bych za ten článek šel před soud.  

Okresní soud v Mnichově vloni totiž odsoudil německého žurnalistu Michaela Stürzenbergera k šesti měsícům vězení (naštěstí podmíněně) za to, že na svém Facebooku vyvěsil historickou fotografii, na které si Velký jeruzalémský muftí Haj Amin al-Husseini potřásá rukou s vysokým nacistickým úředníkem v Berlíně v roce 1941. Žalobce obvinil Stürzenbergera, že zveřejněním fotografie se dopustil „podněcování nenávisti k islámu“ a „hanobení islámu“.

Soud shledal Stürzenbergera vinným z „šíření propagandy protiústavní organizace“. Ale soud byl tak laskavý, že Stürzenbergera za publikování pravdy nezavřel a dal mu jen podmínku. Šlo o první polistopadový případ opravdové cenzury, kterou jsme v posledních pětadvaceti letech mohli v Evropě zaznamenat. A já jsem samozřejmě dostal strach, zda móda trestat lidi za psaní pravdy přijde i k nám. Dost by nám to v Reflexu komplikovalo práci.

Už první dny roku 2018 však předvedly, že stran cenzury to bude letos ještě mnohem horší než loni. Celé to začalo úplnou banalitou – policie z Kolína nad Rýnem popřála na webu pěkný nový rok v několika jazycích, včetně arabštiny. To pobouřilo opoziční poslankyni Alternativy pro Německo Beatrix von Storchovou, takže odpověděla na Twitteru. Napsala – ve zjevné narážce na běsnění mladíků z imigrační vlny roku 2015 na Silvestra a Nový rok roku 2016 v celé řadě evropských měst: „Co se to ksakru děje v této zemi? Myslíte si, že tím uklidníte barbarské násilnické muslimské hordy?“ 

Paní poslankyně měla tu smůlu, že zrovna na Nový rok začal v Německu platit nový cenzurní zákon. Pluralita zveřejňování názorů byla okleštěna pouze na ty zákonné. Nyní musí provozovatel sociálních sítí pod hrozbou pokuty až 50 milionů eur nelegální sdělení blokovat nebo smazat. Úřady spustily udavačský web a na něm seznam paragrafů, kterých se týká šíření nezákonného obsahu.

Jde o dvaadvacet paragrafů trestního zákona – hanobení, šíření propagandy proti ústavě, vyzývání k násilí, schvalování zločinů nebo hanobení náboženského vyznání a ideologických sdružení. V případě paní poslankyně nejdříve Twitter a následně i Facebook její „závadnou“ hlášku zablokoval a policie podala návrh na zahájení řízení proti ní, o kterém právě rozhoduje státní zástupce. 

Položme si teď klíčovou otázku: Byly výrokem paní poslankyně skupiny mladých muslimských imigrantů sexuálně napadající ženy v ulicích označeny adekvátně, nebo rasisticky? Pojďme slovo po slově. Kritizován je výrok „barbarské násilnické muslimské hordy“. 

Je adekvátní skupinu mužů násilně sexuálně napadající ženy na ulicích označit jako barbary? Zcele nesporně ano, násilné sexuální útoky jsou až krystalickou esencí barbarismu a primitivismu. Takže pravda. A byli násilničtí, když osahávali cizí ženy a strhávali z nich šaty? Nesporně ano – takže zase pravda.

Je skupina mužů dopouštějících se násilného sexuálního obtěžování hordou? Zcela jistě ano, případně tlupou. Takže zase pravda. A konečně: Je pravdivé a podstatné uvádět, že to byli muslimové? No muslimové to samozřejmě byli, severoafričané a imigranti z Blízkého východu. Takže zase pravda. A poslední – je podstatné to uvádět? Je vzhledem ke skutečnostem nutné, legitimní a relevantní uvádět, že šlo ausgerechnet o muslimy? Samozřejmě ano. Vždyť to, co gentlemani z řad azylantů na Nový rok 2016 předvedli, byla celomuslimsky oblíbená hra „taharruš gamea“. Sexuální napadání. Známé od Egypta (kde se cílem takové „hry“ před pár lety stala americká fotografka) až po Pákistán. Takže zase pravda.

Nezbývá tedy než zkonstatovat, že paní poslankyně byla zablokovaná a možná bude i stíhaná za to, že čtyřikrát za sebou řekla pravdivý výrok. Je to pro mne opravdové překvapení, já myslel, že za pravdu a názor se zavíralo jen za komunismu. A opravdu moc se těším, až tahle móda přijde i k nám. To nejspíš půjde sedět celej Reflex.