Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Zabavování řidičáků je dobrý bič na neplatiče alimentů

Už pár let je možné zabavit řidičák rodičům dětí do 18 let, pokud neplatí výživné. Letos, přesněji teď od 4. října, je možné stejně tak potrestat i nehodné rodiče studujících potomků do 26 let. Je to správné - protože to funguje.

Když stát s tímto opatřením přišel poprvé, řada rodičů začala mávnutím kouzelného proutku platit. Pro představu: celkový republikový dluh na alimentech pro nezaopatřené děti činil v roce 2012 šestnáct miliard korun. To ještě řidičský postih neexistoval. Dva roky poté byl už dluh o tři miliardy nižší. Hrozba zabavení řidičského oprávnění (od ledna 2013) sehrála významnou roli. Loni například přišlo o řidičák téměř půldruhého tisíce neplatičů.

V České republice žije okolo půl milionu neúplných rodin. Samoživiteli jsou v drtivé většině maminky, po rozvodu bývá dítě z devadesáti procent svěřováno právě jim. Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí se neplacené alimenty týkají kolem 55 tisíc českých dětí, podle odhadu Asociace neúplných rodin dokonce až devadesáti tisíc dětí ročně! Za neplacení jsou souzeny každým rokem tisíce mužů a žen.

Většina neplatičů jsou muži. Je jasné, že situace jejich bývalých partnerek není jednoduchá. Mají hluboko do kapsy nejen kvůli chybějícím alimentům v domácím rozpočtu. Na trhu práce patří jednoznačně k rizikovým zaměstnancům. Děti bývají nemocné, a nejsou-li po ruce babičky na hlídání, zůstávají s nimi doma. To se zaměstnavatelům logicky nemůže moc zamlouvat.

Zabavování řidičských průkazů je zkrátka docela účinný bič a je jen dobře, že začne práskat i nad hlavami nehodných rodičů dospělých studujících potomků. Výhrada, že zabavený řidičák může některým neplatičům zkomplikovat dojíždění do práce – například pokud pracují na směny – možná platí. Ale na druhé straně: když si dítě pořídili, musí se o ně starat. Tady by exekutoři i soudci měli být nemilosrdní. Ať si neplatič pořídí k dojíždění do práce třeba kolo.