Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Nevnímejme městské zastupitele pouze jako zloděje a darebáky!

Čtenářům Reflexu patrně nemusím připomínat známý fakt, že přibývá jedna regulace za druhou. Něco k nám jde z „Brusele“, respektive EU, některé biče si na sebe rádi pleteme sami. Darmo mluvit.

V posledních letech výrazně přibylo případů snahy o kriminalizaci obecních a městských zastupitelů. Reflex (papírový i elektronický) o nich též opakovaně psal. Nemusí to hned skončit pravomocným trestním rozsudkem a odnětím svobody. Ono není vůbec příjemné být po celé roky pouhým „sprostým podezřelým“.

Pokud by tento trend pokračoval, v obecních a městských zastupitelstvech by nikdo rozumný zasednout za chvíli opravdu nechtěl. Tato nechuť je ostatně mnohde zjevná. Nezapomínejme, že odměny neuvolněných zastupitelů obcí jsou v řádu stokorun.

Navíc post zastupitele malé obce lidé v drtivé většině vykonávají vedle svého občanského povolání. Dříve se na radnicích snažili zasednout (až na výjimky) odpovědnější občané, kteří chtěli přispět ke správě svých obcí. Dnes je však stále více rozvážnějších občanů obcí vystrašeno možným trestním postihem. A to i v případě, že by nic neukradli. Stačí, aby špatně (neekonomicky) rozhodli.

Stoupají obavy a stále více radních žádá pro svá rozhodování další a další odborné posudky. Pro jistotu.

Světýlko na konci tunelu?

V kontextu výše napsaného proto vítám aktuální novelu zákona o obcích. Podle ní budou zastupitelé a radní moci s majetkem obce nakládat nejen podle kritéria krátkodobé ekonomické výhodnosti, ale i podle jiných (relevantních) zájmů svých obcí. Cílem novely je zabránit kriminalizaci komunálních a regionálních politiků jen kvůli tomu, že například obecní pozemky neprodali za nejvyšší nabídnutou cenu.

Zmíněnou novelu zákona o obcích schválil před pár dny český Senát.

Citovaná novela samozřejmě zachovává povinnost obcí a krajů využívat majetek účelně a hospodárně. Nicméně připouští vedle bezprostředního ekonomického hlediska také „jiný důležitý zájem, který je řádně odůvodněn“.

Závěrem chci jen vyslovit přání – nevnímejme už předem městské a obecní zastupitele jako lupiče a chmatáky! Dělají spoustu užitečné práce pro naše vesnice a města.

Už Henry Ford říkal: Když se povede sedm obchodů z deseti, tak jde o velice slušné skóre. Takže když se občas něco „na městě“ nepovede, neznamená to hned, že jde o „zlodějinu“.