Umělé oplodnění - ilustrační snímek.

Umělé oplodnění - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Petice za právo osamělých mužů na umělé oplodnění a strach

Recesistická a kritická petice za těhotné muže je stará už několik měsíců, v průběhu sběru podpisů ale pořadatelé zjistili nerecesistickou a znepokojivou pravdu: Podle pořadatelů petice se lidé začínají bát onu petici podepsat.

V dubnu probíhala v Poslanecké sněmovně velká diskuse o umělém oplodňování. Část našich zákonodárců zapomněla, že základním stavebním kamenem společnosti je rodina, a podle toho dopadla také poslanecká iniciativa. Žena, která nežije „v pravoplatně uzavřeném manželském svazku, a pokud tuto zdravotní službu hodlá podstoupit samostatně, s použitím spermatu anonymního dárce“, by podle sociálního demokrata Františka Adámka měla také mít právo na umělé oplodnění.

Jinak řečeno — z plození dětí a jejich výchovy se najednou nestal úkol pro pár, ale jen pro jednotlivou ženu. Pokud bychom takový návrh přijali, vlastně bychom tím rozhodli o podpoře vzniku dětí, jež budou od samého počátku, od narození, handicapované. Dnes už nejsou léta bujícího feminismu a vývojová psychologie přesvědčivě prokázala, že ke kvalitnímu dospívání a zrání dítě potřebuje oba rodiče — otce i matku.

Kdybychom ovšem přijali normu, že umělé oplodnění může podstoupit i osamělá žena, řekli bychom tím, že vlastně podporujeme rození nezakotvených dětí, které nebudou mít úplnou rodinu. Což by stát opravdu neměl dělat — a poslanci také rozhodli, že žena bez manžela právo na umělé oplodnění mít nemá.

V rámci diskusí však vznikla recesistická petice, jež volá po právu na umělé oplodnění i pro muže. Je to samozřejmě evidentní blbost a recese. Přestože v tisku najdeme řadu článků o tom, že porodil muž, při podrobném přečtení se dozvíme, že šlo o transgender muže se zachovalými ženskými genitáliemi. Tedy nešlo o porod mužů, ale o porod žen přepapírovaných na chlapa. Těhotenství muže příroda prostě neumožňuje. Takže je zcela evidentní, že jde o recesistickou petici a zcela nereálný požadavek.

Petice visí na e-petice.cz od dubna. A závěry jsou tristní. Přestože jde evidentně o recesi, má pořadatelka Hana Konečná spoustu zpětných vazeb, že se její srandovní petici lidé bojí podepsat.

„Zatím máme s peticí tyto zkušenosti: Lidi se bojí petici podepsat, aby nebyli nařčeni z politické nekorektnosti. Lékaři se bojí petici podepsat, aby nebyli nařčeni z nekolegiality k lékařům z asistované reprodukce. Lidi se bojí petici podepsat, prý že státní orgány nepoznají, že jde o recesi, a vezmou to vážně,“ napsala po několika týdnech od vyvěšení petice na web. Ptám se jí, jestli se situace nějak vyvinula. „Lidi se bojí tuto recesi podepisovat, ačkoliv s jejím záměrem souhlasí. Kamarád etik, filozof, mi napsal, že v současné ,politicky korektní hysterii‘ na takové texty není vhodná doba. Zřejmě je tedy pozdě.“

Prostě — lidé mají opět strach být spojováni s něčím, co se příčí oficiální politické korektnosti. A takový strach občanů znamená jen jediné: Aniž bychom si všimli, totalita překabátěná do roucha politické korektnosti je zpět!