Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Muslimové Francii spíše obsazují, než aby se chtěli začlenit do společnosti

Problematice muslimské komunity a jejího vztahu k francouzskému státu se na polském politologickém webu wpolityce.pl věnuje Aleksandra Rybińská, polská novinářka a absolventka Institutu politických studií v Paříži. Jak vyplývá z jejího textu, tak se v případě Francie muslimům jedná spíše o postupnou asimilaci laické republikánské Francie do muslimské společnosti než o postupné zařazení muslimů do francouzské laické republiky.

Rybińská se ve svém textu o francouzských muslimech zamýšlí nad tím, že nový francouzský prezident Emmanuel Macron při účasti na muslimských oslavách ukončení postního měsíce ramadánu ve Francii sice hovořil o nutnosti, aby francouzští muslimové přijali hodnoty francouzské společnosti, a odmítl myšlenku, že by francouzští muslimové měli svou identitu stavět pouze na islámském náboženském základě, ale už složení přítomných představitelů francouzských muslimských organizací hovoří o silně islamistických tendencích v rámci muslimské komunity ve Francii.

Například na tomto setkání byli představitelé Francouzské rady muslimského kultu, která má v čele představitele, již jsou silně kontroverzní a podezřelí z napojení na islamistické kruhy. Její čerstvý předseda Ahmet Ogras je současně předsedou Koordinačního výboru tureckých muslimů ve Francii a je znám obhajováním politiky tureckého prezidenta Erdoğana. Jak upozorňuje Rybińská, příbuzní Ograse přímo pro tureckého prezidenta Erdoğana pracují. Ogras požaduje i zákaz karikování islámského Proroka a jakékoliv „hanobení“ islámu ve Francii a podílel se i na politických aktivitách islamistů v Evropě.

Je svým způsobem tragikomické, že Francouzská rada muslimského kultu byla vytvořena na popud francouzského ministerstva vnitra a provádí svou činnost pod jeho záštitou. Bývalá francouzská vláda socialisty Bernarda Cazeneuva se sice jmenování Ograse do funkce pokusila zabránit, protože jej považovala za pátou kolonu Turecka, ale byla neúspěšná a Ogras se od července 2017 ujal funkce. Novinář Thomas Prouteau se na webu RTL v souvislosti s Ograsovým jmenováním předsedou Francouzské rady muslimského kultu ptá, jestli se mají Francouzi bát, že kontrolu nad islámem ve Francii získal turecký islamistický prezident Erdoğan.

Stejně tak se oslavy s novým francouzským prezidentem Macronem zúčastnili i zástupci Federace francouzských muslimů, což je organizace napojená na islamistické struktury Muslimského bratrstva v Evropě. Federace francouzských muslimů podporuje šíření myšlenek předních evropských islamistů, jako je například Tarik Ramadan, který je jedním z duchovních vůdců francouzské muslimské komunity a veřejně přiznal, že takové barbarské zvyky, jako je ženská obřízka, jsou součástí muslimské tradice, byť on s ní nesouhlasí.

Federace francouzských muslimů se původně jmenovala Unie islámských organizací ve Francii a je pobočkou celoevropské islamistické Federace islámských organizací v Evropě, jež byla vytvořena lidmi napojenými na Muslimské bratrstvo, aby sjednotila muslimy v celé Evropě a prosazovala jejich zájmy ve společnosti.

Jak upozorňuje Rybińská, muslimských organizací je ve Francii mnoho a nejsou jednotné, ale naopak mají na ně velký vliv náboženští učenci a vlády ze Saúdské Arábie, Kataru, Maroka apod. „Je faktem, že muslimské organizace, s nimiž chce Macron spolupracovat, jsou součástí problému, a nikoli jeho řešením,“ konstatuje na konci svého textu Rybińská.

Francouzská rada muslimského kultu byla vytvořena v roce 2003 tehdejším ministrem vnitra Francouzské republiky a pozdějším prezidentem Sarkozym a má pomoci v komunikaci muslimské komunity s francouzským státem. Například v otázce výstavby nových mešit, vzdělávání muslimských duchovních, dosazování muslimských kazatelů do armády či věznic a zajišťování islámské stravy halal.