Donald Trump na návštěvě Polska.

Donald Trump na návštěvě Polska. Zdroj: Profimedia.cz

Nesmyslné české šachy. Ani Zeman, ani Sobotka nejeli na summit s Trumpem do Varšavy

Pochopit, co česká diplomacie chce a jaké národní zájmy hájí naši vrcholní politici, je někdy velmi složité. Několik let prezident Miloš Zeman i vláda Bohuslava Sobotky opakují, že směrem k zahraničí preferují takzvanou „ekonomickou diplomacii“. Tedy obchod a investice. Když se ale o tom dnes jednalo ve Varšavě na summitu 12 evropských zemí s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, tak tam ani Zeman, ani Sobotka nejsou. Žádné vysvětlení, které by skutečně obstálo, pro to neposkytli.

Trump se v rámci návštěvy Polska zúčastní i summitu iniciativy Trojmoří, která zahrnuje dvanáct států střední, východní a jižní Evropy včetně České republiky. Na schůzce se bude jednat o infrastruktuře, vzájemném obchodu, či energiích. Ideální pole pro takzvanou ekonomickou diplomacii. Deset nejvyšších představitelů jiných evropských zemí tam bude. Česko zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Kromě Zemana nepřijede jen rakouský zelený prezident Alexander van der Bellen, který Trumpa skutečně „nemusí“.

Co vlastně ale někteří naši politici v zahraniční politice chtějí? Co a koho reprezentují? A kam zemi směřují? Nic trvale uchopitelného v tom nenajdeme. Je to ode zdi ke zdi.

Na iniciativu Trojmoří, která vznikla z polsko-chorvatského podnětu, se česká diplomacie dívá od začátku s despektem. Budiž, ale třeba právě Zemanem propagovaný vodní koridor Dunaj-Odra-Labe by byl tématem, které se pro diskusi na podobném fóru hodí. Tentokráte se ale bude hodně hovořit i o možných dodávkách amerického zemního plynu a ropy do Evropy, aby se snížila energetická závislost na Rusku. Je to i námět pro Trumpův projev. To je vážné bezpečnostní téma a proto mělo být Česko zastoupeno na summitu ve Varšavě prezidentem či premiérem.

Miloš Zeman do Varšavy nejel, protože je na dovolené. Argument je to chabý, protože cesta do Varšavy by zabrala den a volno měl kvůli tomu přerušit. Prezident navíc nebyl přítomen ani na veřejném Trumpově projevu na květnovém summitu NATO v Bruselu. Vypadá to, že kdysi avizovaná blízkost Zemana a Trumpa se rozplývá, protože americká hlava státu se do schůzky s pánem Pražského hradu zjevně nehrne. Mezitím se už ale osobně sešel například s prezidenty Polska, Rumunska, či Ukrajiny.

Co někdy dělá Bohuslav Sobotka je pak úplně nepochopitelné. Je ještě vůbec předsedou vlády? Proč tedy nejel do Varšavy on? Nevíme. Asi je příliš vyčerpán osobními problémy a tristní situací ČSSD před říjnovými volbami.

Česká republika se zachovala zcela nediplomaticky a nedůstojně také v případně rozloučení s někdejším dlouholetým německým kancléřem Helmutem Kohlem. Akce se uskutečnila 1. července ve Štrasburku. Bylo tam na dvacet prezidentů a premiérů z Evropy, nás reprezentoval první místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Neúčast českého prezidenta či premiéra na summitu Trojmoří ve Varšavě je chyba. Pozici republiky to nijak neposiluje, naopak zůstává podivně zastřená. A není to jen kvůli tomu, že na akci byl přítomen Donald Trump.

Někteří naši politici neustále omílají, že Česko musí být důležitým hráčem v Evropské unii. Dělají pro to ale zoufale málo. Summit ve Varšavě s Trumpem je toho posledním příkladem.