Hlavním tématem nedělních OVM bylo české zdravotnictví.

Hlavním tématem nedělních OVM bylo české zdravotnictví. Zdroj: ČT

Zdravotnictví v Otázkách Václava Moravce aneb Je lepší být zdravý než nemocný!

Možná jste také včera i přes nádherné slunečné počasí sledovali populární OVM. Hlavním tématem bylo české zdravotnictví. A zaperlil především šéf České lékařské komory Kubek. Rád bych se lékařů na něco zeptal i já osobně.

Zaujal mne především prezident České lékařské komory MUDr. Milan Kubek – který lidem/pacientům v jedné fázi pořadu „vynadal“, že chodí za doktory se zbytečnými banalitami předčasně (mj. každý si myslí, že má tu kterou nemoc, co si najde na internetu), a tím prodražují systém. A u konce OVM jim zas pro změnu „vyhuboval“, že chodí k lékařům pozdě, a tím zanedbávají prevenci a tím prodražují systém. Ano, to aby člověk měl vystudovánu lékařskou fakultu, aby poznal, kdy má k lékařům správně jít.

U všech bílých plášťů, jak má občan poznat, co je banalita, která počká, a co nikoliv. Ve zdvořilé akademické nadsázce dodávám: Také by pan prezident mohl doporučit svým kolegům, kteří navštěvují v rámci osvěty různé TV, internetové a rozhlasové pořady (což je určitě jinak chvályhodné), aby během každého pořadu pětkrát neřekli: Navštivte ihned lékaře anebo lidem pak nevyčítejte, že si špatně diagnostikovali zmíněnou „bezvýznamnost“ choroby.

A další páně Kubkův evergreen z OVM – naši doktoři si zaslouží platy, jako mají ti v Německu. To jsme slyšeli mnohokrát, nicméně učitelé, policisté, pošťáci a desítky dalších profesí nikoliv?

Učené hlavy v OVM též říkaly, že je třeba zlepšit informovanost pacientů. Mám jeden konkrétní námět.

Jako občana Brna mě trápí jedna organizační věc ohledně zdravotnictví. A nevyvolává otazníky jen u mě, ale i u řady spoluobčanů. A s obdobným problémem se potýkají lidé i v jiných četných městech, takže nejde jen o organizační problém brněnský.

In media res: Nemohu zjistit, kam může jít občan Brna k lékaři při nenadálých (akutních) potížích mezi 12. hod., kdy končí ordinační doba většiny brněnských praktických lékařů (v jiných městech je to obdobné), a 17. hod., kdy začíná fungovat jediná lékařská pohotovost (LSPP) v Brně, která se nachází v ÚN Ponávka (lidově řečeno v „Úrazovce“).

Pro informační komplexnost dodávám, že většina praktických lékařů v Brně (v jiných městech je to také obdobné) má jeden pracovní den v týdnu odpolední ordinační hodiny. Jenže může se stát – je to vlastně nezanedbatelná osmdesátiprocentní šance –, že vás třeba pokouše pes, poraníte si ruku, nohu nebo máte podezření na slepé střevo či si vyvrtnete kotník zrovna mimo tento jediný den jejich odpolední služby.

Dotaz jsem v minulosti pokládal i na VZP, i na odbor zdraví města Brna, žel nikdo mi nebyl schopen relevantně poradit. Radili buď zavolat 155, či vyčkat do 17 hod na otevření zmíněné LSPP v ÚN. Jde mi o legální systémové řešení, takže zde není odpovědí, já mám známého doktora/doktorku, jak jsem se též v minulosti setkal s takovýmto „šalamounským“ řešením.

Řešením též není nadužívání rychlé záchranné služby (155), k čemuž dnešní systém de facto vede, což je mj. krajně nehospodárné. Mohou se pak politici divit, že lidé „otravují s banalitami“ na specializovaných pracovištích fakultních nemocnic, o němž též hovořili včera v OVM, když de facto reálně nemají kam jinam jít?

Paradoxně, dnes se můžete dostat snáze k lékaři ve tři hodiny ráno (funguje LSPP) než o půl čtvrté odpoledne – váš lékař má zavřeno a LSPP ještě neotevřela. Tohle je nějaké systémové řešení?

Myslím, že i takové (ne)systémové anomálie by měli politici řešit!

A pro „komentářové bijce“ jen na závěr dodávám: Opravdu si nemyslím, že tohle je jediný problém zdravotnictví v ČR.