Milan Kubek, předseda České lékařské komory

Milan Kubek, předseda České lékařské komory Zdroj: ČTK

Pět požadavků lékařů. Co chtějí - kromě zvýšení platů - od Sobotkovy vlády?

Lékařům by měly příští rok stoupnout platy o deset procent a během tří let celkem o třicet procent. Dnes to opět řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). K tomu je ovšem podle něj nutné, aby vláda zvýšila zdravotní odvody za šest milionů státních pojištěnců, což jsou především důchodci, děti či nezaměstnaní. Jinak se lékaři zvýšení nedočkají.

Ministr navrhuje zvýšení odvodů státu v příštím roce o bezmála deset miliard, což by prý byla optimální suma. Na růst platů v nemocnicích jsou potřeba čtyři miliardy, zbytek peněz je pro ty, kdo se do nemocnic vrátí, a na rozvoj péče. Ale ministr financí Andrej Babiš (ANO), jak uvádí ČTK, zatím přislíbil jen dvě „státní“ miliardy navíc, protože díky růstu výdělků a poklesu nezaměstnanosti stoupne výběr zdravotního pojistného o devět miliard, takže resort by mohl získat k dobru až 11 miliard korun.

Akce na podporu zdravotníků a zdravotnictví pokračují i na „lékařské frontě“. Česká lékařská komora rozesílá svým členům text výzvy Zdravotnictví volá o pomoc podepsanou prezidentem Milanem Kubkem. V ní komora žádá vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Obsahuje pět základních bodů.

První se týká zesílení přílivu peněz do zdravotnictví a to jak zvýšením a pravidelnou valorizací odvodů za státní pojištěnce, tak zavedením zdravotní daně za tabák a alkohol. ČLK rovněž podporuje vznik dobrovolného zdravotního připojištění. Druhým požadavkem je rozdělení peněz tak, aby zdravotní pojišťovny všem nemocnicím za stejné výkony platily stejně. Třetím pak zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok a sjednocení odměňování ve veřejných a soukromých nemocnicích - aby i v privátních zařízeních platily platové tarify. Čtvrtou oblastí je reforma vzdělávání lékařů i zdravotních sester, pátou pak posílení pravomocí komory, aby mohla kontrolovat personální zajištění v nemocnicích.

Kampaň Zdravotnictví volá o pomoc vyvrcholí na podzim v době konání krajských a senátních voleb.