Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Kabelky paní Nagyové ve vánočním projevu prezidenta

Miloš Zeman je vcelku geniální populista, a tak napumpoval svůj novoroční projev tématy, která lidi opravdu zajímají a pálí je. Mne samotného na projevu nejvíce zaujala jemná narážka na práci bývalého ÚOOZ, jeho šéfa Šlachty a olomouckého státního zastupitelství.

V jednu chvíli svého vánočního projevu Miloš Zeman jaksi mimochodem připomenul, že ze slavné policejní šťáry na vládě po víc jak třech letech zbyly nezdaněné kabelky paní Nagyové. Jako náplň vánočního projevu vcelku slušný zásek - není míněno ironicky.

Onen zátah byl až legendární a určitě se stane jednou z tragických kapitol dějin české kriminalistiky. Policie, jmenovitě Robert Šlachta, a olomoučtí státní zástupci nejprve svrhli vládu a na vazbu putovala nejen nebohá paní Nagyová, ale především tři exposlanci. Za to, že jim po složení mandátu jejich političtí kolegové sháněli jiné místo.

Po měsíci byli poslanci i paní Nagyová propuštěni, a právní autority konstatovaly, že čin stíhaných poslanců je nestíhatelný, vztahuje se na něj indemnita. Každý má se svým ve volbách získaným mandátem právo dělat, co chce. Takže jako hlavní zločin causy zbyla nebohá paní Nagyová, která je po třech a půl roce od causy obviněna z nezdanění kabelek.

Mezitím - podobně jako u Šlachtou stíhaných poslanců - se pro Šlachtu hledalo nové místo, protože demonstrativně odešel od policie. Účastnil se tedy sám stejného politického handlu, za který stíhal poslance, a nakonec úspěšně zakotvil u celníků. A z celé grandiózní kauzy zůstaly ty opravdu trapné nezdaněné kabelky.

Po zátahu pozval Zeman na Hrad státního zástupce Ištvana a celkově poskytl policii v cause podporu. Nyní už je však situace natolik neúnosná, že obrátil a na policejní neúspěch, kterým akce zjevně byla, dělá narážky v tak důležitém výstupu, jako je vánoční projev. Lepší osvědčení totálního selhání policie v té cause snad už ani nemůže existovat.

Můžeme tedy jen doufat, že v novém roce, který za pár dní začíná, konečně kausa skončí. A jak ukazují fakta, tím koncem by mělo být vyvození osobní odpovědnosti pánů Šlachty a Ištvana za ten vykonstruovaný policejní puč.