Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Volby se blíží, Babiš hraje novou roli - na jevišti se objevuje Andrej Moudrý

V úterním Interview ČT 24 představil ministr Andrej Babiš svou novou roli, zjevně nastudovanou pro kvapem se blížící parlamentní volby v roce 2017. Poradci zapracovali na jedničku a pan ministr je učenlivý - takže na scénu přichází Andrej Moudrý.

Když pozoruji rozhovor s nějakým politikem, vždy - pokud mne tedy ten politik nějak zajímá - vnímám dvě roviny. Jednak co říká (čemuž jsem odvykl za ta léta poslouchání politických slibů a kydů věřit), druhak jak to říká. Ta druhá rovina často nese mnohem více informací, než mají prázdné fráze v politikových ústech.

Proto jsem si nesmírně vychutnal úterní televizní rozhovor s Andrejem Babišem, který nade vší pochybnost předznamenává novou Babišovu roli, jeho volební tvář 2017. A je to fakt nářez. Ještě před pár dny měl Babiš roli vzteklého hulákajícího křupana, který je permanentně naštvaný a může se s ním identifikovat každý stejně naštvaný vidloň.

Hrál ji tak přesvědčivě, že řada občanů včetně autora tohoto textu považovala jeho řepáctví za skutečnou vlastnost, implicitní hodnotu jeho psychiky. Teď se ukazuje, že buď bylo jeho křupanství jen póza, aby se líbil křupanům, nebo že najatí imagemakeři jeho přirozené buranství prostě dokázali přegumovat a nahradit naučenou rolí. Bez ohledu na důvody, v Interwiev vystoupil nový Babiš, a nestydím se tu roli nazvat Andrej Moudrý.

Nevykřikoval, nenadával, nemíchal v rozčilení češtinu a slovenštinu, neskákal moderátorce do řeči. Tvářil se moudře, občas se pobaveně a s nadhledem usmál, a ani při ostře konfrontačních otázkách neodpovídal agresí, protiútokem. A mlžil řádově méně, než bývalo jeho zvykem - když se ho moderátorka ptala, zda by byl ochotný být premiérem, tak po malé chvilce cavyků jasně řekl, že kdyby ho lidé chtěli, tak ano.

Za celé vystoupení nevypadl z role, nanaštval se, nezačal na nikoho útočit, ba naopak: Byl laskavý a plný pochopení. Někdo, kdo má potenciál skutečně dobře řídit zemi, nekrást a bojovat proti korupci. Důvěryhodný a respekt vzbuzující gentleman. Shrnuto: Andrej Babiš byl tak okouzlující, že nečíst kolegu Pečinku, tak mu to žeru taky.

A tak si myslím, že to místo premiéra i díky této rapidní změně image získá. Vypadá fakt dobře, a nemohu jeho nové roli upřít jisté charisma. Takže gratuluji jeho imagemakerům k fantastickému výkonu (podobně jako je třeba pogratulovat vědcům, co sestrojili atomovou bombu), a fakt mám strach, že po parlamentních volbách s tímto nově moudrým a laskavým Vůdcem dá ANO ústavní většinu. Což bude mít, alespoň ve vnitrostátním měřítku, podobný dopad jako použití jaderných zbraní.