Peníze, média,  stigma vítěze a železná tyč – Jediné zbraně proti šéfovi hnutí ANO

Peníze, média, stigma vítěze a železná tyč – Jediné zbraně proti šéfovi hnutí ANO Zdroj: Jan Ignác Říha

Hledá se AntiBabiš: Peníze, média, stigma vítěze a železná tyč - jediné zbraně proti šéfovi ANO

Výsledek dvojích voleb je tento: Andrej Babiš utrpěl slabé vítězství, ČSSD utrpěla silnou porážku, lidovci dosáhli úspěchu, který se vzhledem k volební účasti už nikdy nebude opakovat, ODS udržela pozice a pod koly dějin skončilo několik stran a hnutí. Po těchto volbách by v Annonci mohl vyjít inzerát s titulkem: Hledá se vyzývatel Andreje Babiše.

Před dvaceti a více lety se říkalo, že když nějaké fotbalové mužstvo jede hrát na Spartu, prohrává 1:0 už u Průhonic. Stručně řečeno: už jen ze samotné sparťanské pověsti se protivníkům rozklepou tak kolena, že ať už sparťané hrají jakkoli, ještě před odpískáním začátku utkání vedou.

Tohle stigma vítěze dnes na čele nese Andrej Babiš, přestože jeho volební výsledek byl buď průměrný (kraje), nebo dokonce podprůměrný (Senát).

Proč vítěz?

Babiš je pravděpodobným vítězem budoucích voleb do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017 z několika důvodů. Předně se tváří jako vítěz, ať už se na nás dívá z perfektně laděných billboardů, promlouvá z novinových rozhovorů, nebo zdůvodňuje katastrofální výsledek druhého kola senátních voleb, kde uspěli jen tři ze čtrnácti senátorských kandidátů. A proč mu to prochází? Protože nemá důstojného vyzývatele.

Být konkurentem Andreje Babiše není vůbec lehké. Takový člověk se musí připravit na několik zkoušek. Předně si musí být jistý ve svých financích, protože je pravděpodobné, že jeho účty začnou prověřovat finanční úřady. Současně se musí opírat o silnou byznysovou skupinu, která mu umožní, aby se alespoň vzdáleně mohl v předvolební kampani vynaložením reklamních peněz velkému Andrejovi přiblížit. A zase: najít miliardáře, jenž se nebojí odvetných opatření v souvislosti se sponzoringem Antibabiše, bude hodně těžké.

Tyč a záda

Vyzývatel Andreje Babiše se také musí – společně se svou rodinou – připravit na ztrátu soukromí, kterou mu připraví Babišovi novináři prvního a druhého sledu. Ten, kdo by chtěl mediálně pomoct Babišovu konkurentovi, mu proto musí otevřít cestu do hlavních televizí, bez toho žádný aktivní protikandidát nevznikne.

A pak poslední věc, která bude pro většinu potenciálních Babišových vyzývatelů nejtěžší: nesmějí se čas od času bát vzít železnou tyč a – obrazně řečeno – občas jí Babiše praštit přes záda. Teprve potom si takového člověka šéf hnutí ANO začne náležitě vážit, kritizovat ho, čímž ho vytáhne na stejnou úroveň. Bez určitého množství peněz, médií a železné tyče se Babišovi prakticky konkurovat nedá. Jak jsou na tom české politické strany?

Komentář Bohumila Pečinky k výsledkům nedávných krajských a senátních voleb si přečtěte v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 20. října.

Reflex 42/2016Reflex 42/2016|Archív