Andrej Babiš „miluje“ Zeleného Raoula, už se to ví

Andrej Babiš „miluje“ Zeleného Raoula, už se to ví Zdroj: Twitter Andreje Babiše

Všechna finanční moc náleží Andreji Babišovi

Andrej Babiš přichází se štěpnou myšlenkou: Celní správa, totiž jeho podřízení, by podle jeho návrhu měla kompletně převzít vyšetřování daňové a finanční kriminality. Je to dobrá myšlenka, k růstu holdingu Agrofert by podobné změny nesporně přispěly.

V rámci reorganizace policie nově vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu. Tam počítal sociálnědemokratický ministr vnitra Chovanec i se zřízením Finanční policie dohlížející na výběr daní. Jako jedné z podmnožin nového úřadu. V sobotu však ministr financí Andrej Babiš přišel s tím, že daňové zločiny by měli až do podání obžaloby šetřit nikoliv policisté, ale celníci.

Ti mají v současné době pravomoc zahájit vyšetřování, ale ne dotáhnout ho až do předání zpracované causy státnímu zástupci. V současné situaci musí celní správa vyšetřované případy předat k finalizaci policii. To chce nově Babiš zrušit, a umožnit celníkům vést trestní řízení od začátku až do obžaloby. Tu na základě podkladů policie podává státní zástupce, nově by causu měli až do předání státnímu zastupitelství vést jenom celníci. Kteří jsou, jak je všeobecně známo, podřízeni ministru financí, který, jak známo, patří do holdingu Agrofert. Nebo naopak patří ten holding jemu?

Už se mi to plete... Myšlenka, že by Agrofert získal represivní divizi, je revoluční, podnětná, a měla by se podpořit. Andrej Babiš má v holdingu divizi potravinářskou, chemickou, politickou (ANO), mediální, ale bolestně mu chybí jemu přímo podřízená represivní ozbrojená složka, aby se nemusel při nasazení ozbrojené moci nikoho dalšího na nic ptát. Pokus o ovládnutí části policie skrze Šlachtagate nevyšel. Tak si vzal hlavního aktéra toho divadla kolem bývalého UOOZ k sobě k celníkům, a chce mu nadělit nové pravomoce.

Pokud jeho návrh projde, získá Agrofert ještě státně represivní divizi, a tím se celá kumulace Babišovy moci dostane do výšin doslova hvězdných. Možnost mít „pod sebou“ úřad, který v případě potřeby odstíhá jak byznysové, tak politické konkurenty, je pro oligarchu Babišova rozměru nesmírně lékavé.

Proto s návrhem Babiš přichází, a proto je třeba jej podpořit. Když se v jeho rukou zkumuluje ještě navíc i represivní moc, stane se naše země laboratoří, ve které se vyzkouší, co všechno ještě může demokracie vydržet a jak zrůdně se dokáže pokřivit.

Jako vyvrcholení této reorganizace bezpečnostních složek státu v ozbrojenou divizi Agrofertu proto navrhuji i drobnou změnu Ústavy. V hlavě první by nově mělo výslovně stát: „Všechna finanční moc pochází z Agrofertu a Babiš ji vykonává prostřednictvím svých najatých manažerů."