François Hollande

François Hollande Zdroj: Repro Charlie Hebdo

Politici už asi nebudou nikam jezdit. Nevadí, vždyť mají telefony

Francouzský prezident Hollande ani napodruhé nepřijel do Prahy řešit bezpečnostní problémy Evropy a situaci po brexitu. U českého premiéra i prezidenta měl být už minulý týden, ale kvůli masakru v Nice cestu o týden odložil. Jenže ani nový termín nevyšel. Islámští radikálové totiž včera v městečku Saint-Etienne-du-Rouvray podřízli přímo v kostele 86letého katolického kněze.

Francois Hollande tedy truchlí a vyšetřuje, což v dohledné době bude nejspíš nejčastější práce všech evropských státníků. Ale nevadí. V době moderních technologií přece není nic jednoduššího, než Bohuslavu Sobotkovi a Milošovi Zemanovi zavolat - třeba i se zapnutou kamerou, ať je rozhovor osobnější.

Ušetří se peníze evropských daňových pokladníků za stěhování nákladného prezidentského dvora, za rozsáhlá bezpečnostní opatření a krom toho bude ušetřen život desítek ušlechtilých domácích i divokých zvířat, které by padly coby oběť na oltář opulentní žranice na Pražském hradě.

Ostatně, taková telefonická konference Hollande – Sobotka – Zeman by stejně nebyla nijak dlouhá. Od našeho premiéra by se dozvěděl, že co se týče Evropské unie, je „very optimistik“, ale že s bezpečnostní situací by se mělo „něco dělat“. A od prezidenta poněkud radikálnější návrh řešení evropské krize: Repatriovat všechny muslimské uprchlíky zpět do zemí původu a ty pak vybombardovat jadernými zbraněmi.

Česko je zkrátka jednoduchá a diplomaticky předvídatelná země.

 

VŠE O TERORISTICKÝCH ÚTOCÍCH V EVROPĚ NAJDETE ZDE >>>