Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Midi7

Opilý řidič za volantem je potenciální vrah. Kolik mu policie sebere bodů?

Opilý mladík způsobil ve středu v Razicích na Teplicku tragickou nehodu. Podle policejní mluvčí Ludmily Světlákové zemřelo dítě školního věku, další dítě a žena skončily s vážným zraněním v nemocnici. Řidič byl opilý, podle mluvčí nadýchal přes dvě promile alkoholu.

Neuplyne snad jediný týden, aby v černých kronikách médií neprolétla obdobná zpráva. Člověkem u toho jen cloumá bezmoc a vztek. Představte si jen tu situaci. Jdete někam na procházku nebo na výlet a cestou to do vás nakouří nějaký blbec, který předtím seděl půl dne v hospodě nebo si něco šlehnul. Během okamžiku můžete přijít o dítě, partnera nebo to odskáčete osobně. Život se vám okamžitě změní, končí v troskách. Fuj, nepopsatelná příšerná představa.

Když se u podobných případů po čase dozvíte, že řidič dostal natvrdo jen pár let, v člověku se vaří žluč. Člověka hned napadá mnoho otázek. Co ti policajti vyšetřují? Není soudce taky „pod vlivem“? Vždyť došlo k usmrcení člověka nebo více osob.

Kdy z nás vyprchá alkohol? Podívejte se na video na auto.cz >>>

Ono je sice hezké, že policie zdokonaluje způsob, jak trestat neukázněné řidiče a že nějakých 40 tisíc řidičů už za dobu trvání bodového systému přišlo o řidičák. Nechci to nijak snižovat, některé přestupky jsou titěrné a jsou hodnoceny až moc přísně, u jiných to je naopak. Někteří řidiči mají nasbíráno několik bodů a nevědí o tom. Systém je zjevně trošku děravý.

U případů, jako je tento nejčerstvější z Teplicka, by bylo záhodno exemplární potrestání, aby všichni do budoucna věděli, co je může potkat, když takto brutálně překročí pravidla. V autoškole každého učí, že za volant opilý sedat nemá. Ale dvě promile už je sakra velká porce. To je v závislosti na hmotnosti řidiče i deset piv nebo stejné množství panáků rumu. Takový člověk už pomalu o sobě neví, natož aby řídil auto. Na silnici je nebezpečný nejen sám sobě, ale všem okolo.

Podle zprávy policie tento případ vyšetřuje „pro podezření ze spáchání trestných činů usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Okolnosti nehody jsou předmětem dalšího vyšetřování“. Proboha, co chtějí dál šetřit? Nebo nevědí, kolik mu sebrat bodů? Samozřejmě nejsem vyšetřovatel ani soudce a vše musí probíhat podle zákonného rámce a určitých pravidel. Ale při vyšetřování takových případů by každý policajt měl mít před očima nejen obrázek pozůstalých, ale i vědomí, že svým rozhodováním utváří prostředí, v němž ještě někdo hodlá drze hazardovat se svým okolím, či už nikoliv.