Donald Trump zvítězil ve státě New York

Donald Trump zvítězil ve státě New York Zdroj: ČTK

Masakr v Orlandu pomůže Trumpovi a změní prezidentskou kampaň v USA

Když americký republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump v prosinci minulého roku po atentátu v kalifornském San Bernardinu, který spáchal manželský pár hlásící se k ideologii Islámského státu navrhl zákaz vstupu muslimů do USA, byl označen za rasistu, xenofoba a extremistu. Po nedělním masakru v gay klubu v Orlandu, který má na svědomí také islámský radikál, je ale Trump na koni. Může tvrdit, že měl a má pravdu.

Masakr, při němž radikální americký muslim afghánského původu Omar Mateen zavraždil 49 lidí, ale především odvede pozornost od mnoha zatím probíraných témat. Teď se několik týdnů bude hovořit pouze o islámském terorismu (to zařídí Trump), nebo o větší kontrole, prodeji a držení střelných zbraní. To už dělají v nastalé panice demokraté Hillary Clintonové.

Trump na svém Twitteru, kde ho sleduje 9 milionů lidí (za pouhých 24 hodin mu od neděle do pondělí přibylo 100 tisíc další lidí) rozjel „kauzu Orlando“ v maximální možné míře. Nejdříve vyjádřil soustrast obětím a pak zaútočil – na radikální muslimy, na prezidenta Obamu a nakonec dostala co proto i Hillary Clintonová.

Vypjatá a emotivně vnímaná situace totiž daleko, daleko více vyhovuje Trumpovi.

„Zjistilo se, že spousta lidí, kteří ho znali, věděli, že to byl pomatenec...(že) se něco takového stane," řekl Trump v rozhovoru s televizí CNN. „Muslimská komunita z nějakého důvodu ale tyto lidi nenahlašuje,“ dodal.

Clintonová, jež během kampaně Trumpova slova o muslimech označila za demagogická a nebezpečná, varovala před svalováním viny na celou náboženskou skupinu. Věřit jí v tom ale bude jen menšina voličů.

Trumpovi hodně uškodilo, jak většina médií tvrdila, že jenom lže a vyvolává nenávist. Dnes je na koni. „Co se stalo v Orlandu, je jenom začátek. Vedení země je slabé a neefektivní. Říkal jsem to, a proto jsem vyzval k zákazu (vstupu muslimů). Musíme být tvrdí,“ napsal Trump v neděli. Pak pokračoval: „Pokud Hillary Clintonová ani po tomto útoku nedokáže pronést dvě slova - radikální islám - měla by odejít ze souboje o prezidentský úřad.“

Trumpovi u veřejnosti pomůže i to, jak již před několika měsíci tvrdil, že by se měla „podstatně zvýšit sledovanost možných extrémistů“, a připomněl, že u toho by se „měly více hlídat i některé mešity“.

Jeho velkou výhodou může být také to, že muslimové nejsou ve Spojených státech, na rozdíl od Hispánců, Afroameričanů a Židů, prvořadou voličskou skupinou. Útočit na ně nevyvolává tak podrážděné reakce.

Boj o zbraně

Demokraté také využili masakr a přišli s tvrzením, že kontrola prodeje zbraní i jejich držení musí podléhat větším restrikcím. To tvrdí dlouho i Clintonová.

„33 000 Američanů ročně zemře z důvodu zastřelení. Je načase, abychom měli komplexní prověrky, které omezí prodej zbraní některým lidem,“ řekla před časem Hillary. Ano, i na to mnoho lidí slyší. Problémem ovšem je, že Omar Mateen, vrah z Orlanda, prošel několika pečlivými prověrkami, protože pracoval pro známou bezpečnostní agenturu G4S. Prověřovala ho i FBI kvůli možnému napojení na islamisty. V tomto směru ale kontroly selhaly. To opět napomáhá spíše Trumpovi.

Republikánský kandidát ke kontrole zbraní říká pravý opak toho, co Clintonová: „Právo na sebeobranu nekončí u mojí příjezdové cesty. To je důvod, proč podporuji registrované držení zbraní a proč je vlastní desítky milionů Američanů.“

V tradičním sporu o zbraně ale bude muset trochu „cuknout“ i Trump. Veřejnost bude teď nakloněna k větším prověrkám pro možné držitele především automatických pušek. Mohl by projít zákon, který nějakým způsobem eliminuje zásobníky na větší množství nábojů. Je to sice boj s větrnými mlýny, ale po každém tak velkém neštěstí se uvažuje podobně.

Využívat v předvolební kampani tak hrůzný čin, jaký se stal v Orlandu, může být z etického hlediska (na to jistě Clintonová poukáže) dost ošidné. Ale voličům Donalda Trumpa a jeho možným novým podporovatelům to vadit nebude. Navíc egocentrický miliardář dostal do ruky hodně velký trumf – může opakovaně tvrdit, že pravdu měl v tomto případě on.

Masakr v Orlandu v každém případě změní tón americké prezidentské kampaně. Zda změní i předpovídaný výsledek, tedy to, že vyhraje Clintonová, je pořád otázkou. Trump ale troubí do frontálního útoku.